Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap


2070816670

Vragen van de leden Van Vroonhoven-Kok en Atsma (beiden CDA) aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over de bibliobus. (Ingezonden 4 april 2008)


1
Onderschrijft u het belang van voorzieningen als de bibliobus voor a) het in stand houden van de leefbaarheid op het platteland, b) de bereikbaarheid van culturele voorzieningen in de regio en c) de lees- en taalbevordering? 1)


2
Kunt u bevestigen dat de reden voor stopzetting van de bibliobus is gelegen in het stopzetten van de provinciale subsidie, omdat de bibliotheken sinds enige tijd niet meer onder verantwoordelijkheid van de provincies maar onder de verantwoordelijkheid van de gemeenten vallen?


3
Klopt het dat ook in andere provincies de afgelopen jaren middelen voor de mobiele bibliotheekvoorziening zijn wegbezuinigd dan wel anders ingezet? Kunt u een volledig overzicht geven van de ontwikkelingen op dit terrein?


4
Erkent u dat de bibliobus op deze manier tussen de wal en het schip terecht dreigt te komen? Zo ja, wat zijn de gevolgen voor de verschillende doelgroepen? Op welke wijze wordt naar alternatieven voor de bibliobus gezocht?


5
Is het mogelijk voor gemeenten om binnen de bestaande budgetten subsidie aan te vragen voor het instandhouden van (mobiele) bibliotheekvoorzieningen, bijvoorbeeld in het kader van leefbaarheid van het platteland? Zo ja, welke mogelijkheden zijn er?


6
Op welke wijze bent u betrokken bij de uitwerking van de motie 2), ingediend tijdens de behandeling van de begroting van LNV voor 2008, waarin de regering wordt verzocht te komen tot nieuwe, innovatieve mobiele voorzieningen op het platteland? Bent u vanuit uw betrokkenheid bij de bibliotheekvoorziening in Nederland betrokken bij de uitwerking van de genoemde pilots? Zo neen, waarom niet?


7

Kunt u de vragen vóór 22 april a.s. beantwoorden, zodat deze nog betrokken kunnen worden in het Algemeen Overleg Bibliotheekvernieuwing?


1) www.probiblio.nl/nieuws/actueel.asp

2) Kamerstuk 31 200 XIV, nr. 110

Toelichting: deze vragen dienen ter aanvulling op eerdere vragen terzake van het lid Van Leeuwen (SP), ingezonden 4 april 2008, (vraagnummer 2070816580)