Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap


2070813310
Vragen van de leden Jan Jacob van Dijk en De Rouwe (beiden CDA) aan de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, mevrouw Dijksma, over bekostiging van een dorpsschool. (Ingezonden 29 februari 2008)


1
Kent u de inhoud van de artikelen ´Ministerie stopt bijdrage Goingarijp' en `Skarsterlân laat dorpsschool niet vallen'?

Ja.


2
Is het waar dat u voornemens bent om de bekostiging voor onder meer het gebouw stop te zetten? Zo ja, bent u op de hoogte dat er dit jaar nieuwbouw plaatsvindt en dat de verwachting is dat er in oktober meer leerlingen naar deze school zullen gaan dan de minimumnorm van
23 leerlingen en bent u op de hoogte dat dit schoolgebouw meerdere functies vervult zoals dorpshuis?

Een school kan niet langer worden bekostigd als het aantal leerlingen van een school meer dan drie jaar onder de opheffingsnorm ligt (art. 153 WPO). Het aantal leerlingen van It Slúske ligt al meer dan drie jaar onder de opheffingsnorm. De norm is 50 leerlingen in de gemeente Skarsterlân. Opheffing kon echter uitblijven omdat de gemiddelde schoolgrootte van alle scholen onder het bestuur van It Slúske boven de norm voor de gemiddelde schoolgrootte van 83 leerlingen bleef (art. 157 WPO). In artikel 157 staat dat het aantal leerlingen van de school dan wel tenminste 23 moet zijn. Dat is nu niet meer het geval. De beëindiging van de bekostiging is daarom onvermijdelijk.

In het gesprek met het bestuur van de school is aan de orde geweest dat het voornemen bestaat in Goïngarijp nieuwe woningen te bouwen. De ondergrens in artikel 157 is een absolute bodem. De wet laat niet toe rekening te houden met een mogelijke toekomstige groei van het aantal leerlingen.

De gemeente is verantwoordelijk voor de huisvesting van de scholen. OCW bekostigt het gebouw dan ook niet, terwijl dat in het artikel van de Leeuwarder Courant wel wordt gesuggereerd. De toekomstige beschikbaarheid van het gebouw voor andere functies dan onderwijs, is een zaak van de gemeente. Het multifunctionele gebruik van een schoolgebouw heeft geen invloed op de bekostiging van het onderwijs.


3
Deelt u de mening dat juist in deze kleine gemeenschappen zulke voorzieningen van eminent belang zijn voor de leefbaarheid?

Een voorziening als een school is in kleine en grote leefgemeenschappen van eminent belang. De bekostiging van het onderwijs moet in overeenstemming zijn met de wettelijke voorschriften. De WPO laat de bekostiging van een school waarvan het aantal leerlingen onder de 23 zakt niet toe (tenzij het om een pas gestichte school gaat). Op een afstand van 1,7 km ligt de protestantschristelijke school van Terkaple. De dichtstbijzijnde openbare school ligt in Terherne op 3,9 km.


4
Ziet u mogelijkheden om in gesprek met de gemeente na te gaan in hoeverre er een tussenoplossing te vinden valt, zodat de bekostiging niet beëindigd hoeft te worden ten einde de ondergang van de school tegen te gaan?

Er is ambtelijk overleg geweest en ik heb met de wethouder van Skarsterlân gesproken over de mogelijkheid om basisonderwijs in Goïngarijp te blijven verzorgen. Voor het voortzetten van de bekostiging van de huidige school in Goïngarijp is geen wettelijke basis. De oplossing moet dan worden gezocht in onderwijs vanuit één van de scholen in Joure. Daarover wordt nu met de gemeente en het bestuur van de school gesproken.


1) Leeuwarder Courant 17 januari 2008 en Friesch Dagblad 18 januari 2008