Groen!

Brussel, 4 april 2008

Groen! wil elektriciteitspark decentraliseren om ons land meer zelfvoorzienend te maken op vlak van energie

"Ons land is erg afhankelijk van het buitenland voor elektriciteitsbevoorrading," verklaarde Elia, de beheerder van het Belgische hoogspanningsnet, vandaag. Elia is verontrust over het feit dat het de afgelopen dagen voor een record aan elektriciteit heeft moeten invoeren vanuit het buitenland omdat enkele Belgische kerncentrales een onderhoudsbeurt krijgen en noodgedwongen stilliggen. Voor Groen! een reden te meer om eindelijk werk te maken van decentrale energieopwekking met aandacht voor het leefmilieu, gekoppeld aan energiebesparende maatregelen. Groen! werkt ook aan voorstel om de gemeenten te motiveren om tegen 2020 elk gemiddeld 5 megawatt aan kleinschalige gedecentraliseerde productiecapaciteit te installeren, zoals moderne windturbines, zonnepanelen en efficiënte warmtekrachtkoppelingsinstallaties (WKK). Met 5 megawatt kunnen ongeveer 10 000 gezinnen van energie worden voorzien. Een decentraal energiebeleid is beter voor het milieu en de tewerkstelling in eigen land.

Het langer openhouden van de kerncentrales, is niet alleen slecht voor nieuwe investeringen in alternatieve energieopwekking, maar zoals we vandaag merken, ook absoluut geen garantie dat België zelfvoorzienend is wat betreft energievoorziening, zoals vaak beweerd wordt. Hoe ouder de kerncentrales worden, hoe meer mankementen er zullen optreden en hoe vaker ze voor herstellingen en routine-onderhoudsbeurten zullen moeten worden stilgelegd. Om onze energie-onafhankelijkheid te verzekeren is het dus dringend nodig dat we omschakelen van het huidige supergecentraliseerde elektriciteitspark, waar enkele grote mastodontcentrales de dienst uitmaken, naar een gedecentraliseerd park van honderden kleinschalige en duurzame productie-eenheden.

Op 26 februari'08 kwamen in Florida drie miljoen mensen zonder stroom te zitten. De oorzaak van deze black-out was dat de oude kerncentrale ten zuiden van Miami om veiligheidsredenen plots moest worden stilgelegd. Dit had een domino-effect, waardoor ook acht andere stroomcentrales uitvielen. In december moesten in Frankrijk 3 centrales stilgelegd worden, waardoor Frankrijk energie diende in te voeren vanuit België. Dit soort zaken tonen aan dat grootschalige centrale energie-opwekking met verouderde kerncentrales de energiebevoorrading niet bevordert, maar hypothekeert.

Rudi Daems, Vlaams volksvertegenwoordiger