Amsterdam RAI

Nieuwe koers BouwRAI trekt beslissers

04 apr 2008

Amsterdam, 4 april 2008 - De afgelopen BouwRAI, het vakevenement voor woningbouw en wijkontwikkeling heeft veel beslissers getrokken. Uit de registratie blijken 3 van de 4 bezoekers beslissingsbevoegd te zijn als het gaat om de getoonde producten of projecten op de beursvloer. Liefst 1 op de 5 is directeur of eigenaar. De meeste bezoekers zijn afkomstig van architectenbureaus, projectontwikkelaars/bouwbedrijven, woningbouwcorporaties, gemeenten, ingenieursbureaus en toeleveranciers. In totaal trok de BouwRAI 10.126 professionals volgens UFI-standaard*. BouwRAI 2008 vond plaats van dinsdag 1 tot en met donderdag 3 april 2008.

Â

Die koerswijziging van BouwRAI past bij de uitspraak van Elco Brinkman, voorzitter Bouwend Nederland in de Nieuwsstudio op BouwRAI: âMaatschappelijke vraagstukken zijn steeds meer van invloed op een bouwproject. Dan is het essentieel om je al vanaf het begin in elkaars rol te verdiepen en samen te werken. â Ook Mick Eekhout, formateur Speerpunt Bouw en juryvoorzitter BouwRAI Innovatieprijs, is te spreken over de nieuwe koers. Namens de voltallige jury, waaronder Neprom en BNA, gaf hij aan dat de BouwRAI een juiste slag heeft gemaakt door te focussen op technische oplossingen voor maatschappelijke problemen.

Â

Met deze insteek werden ook 4 pleinen met voorbeeldprojecten neergezet op het gebied van woonzorg, energie en duurzaamheid, veiligheid en inventieve bouwoplossingen. Tjitse Mandemaker van Vilans: âDe toegankelijkheid van het themaplein maakt het mogelijk om aan een breed publiek oplossingen te laten zien. De belangstelling was groot: van zorginstelling tot architect en bouwbedrijf.â Van branchevereniging VEBON stonden leden zowel met een eigen stand als op het Themaplein Veiligheid. Erwin Schoemaker, algemeen secretaris VEBON is tevreden over de nieuwe opzet: âBouwRAI is volgens deze formule een herhaling waard!â.

Â

Nieuws vanaf de beursvloer

Tijdens de BouwRAI werd de BouwRAI Innovatieprijs, de prijs voor de beste innovatie op de beursvloer uitgereikt aan Gentle Vent voor de Flow Control-School klimaatsysteem, een systeem gebaseerd op natuurlijke ventilatie voor scholen. De laatste BouwRAI-dag nam Minister Vogelaar ook een innovatie in ontvangst: de Vogelvide. Deze Vogelvide maakt de onderste rij dakpannen geschikt als nestplaats voor de bedreigde huismus. Voorafgaand aan de BouwRAI werd een onderzoek gehouden naar de beleving van woningen door zowel consumenten als professionals. Belangrijkste conclusies: de woningbouw moet meer rekening houden met vergrijzing, duurzaamheid en de wensen van bewoners. Op BouwRAI kwamen deze themaâs uitgebreid aan bod in de Themapleinen en de Nieuwsstudio. De resultaten zijn te vinden op www.bouwrai.nl .

BouwRAI 2010: nog meer aandacht voor wijkontwikkeling

De volgende BouwRAI vindt plaats van dinsdag 13 tot en met donderdag 15 april 2010, gelijktijdig met de beurs Urban Design voor de inrichting van de openbare ruimte. Ook deze BouwRAI gaat zich nadrukkelijk richten op de ontwerpfase in de bouw. In deze fase wordt steeds vaker naar de gehele wijkontwikkeling gekeken. Reden voor de volgende BouwRAI om nog meer aandacht te besteden aan de samenhang met utiliteitsbouw zoals scholen, winkels, kantoren en zorgcentra. De koppeling met Urban Design ligt voor de hand: Urban Design richt zich op ontwerp, beleid en beheer van de woonomgeving.

Â


*= UFI (The Global Association of the Exhibition Industry), waarbij Amsterdam RAI is aangesloten, stelt internationale regels voor bezoekersaantallen.


*