Leefbaar Rotterdam


vrijdag, april 04, 2008

PvdA durft Islamdebat niet aan

Even leek het erop dat de voltallige gemeenteraad achter het ingediende voorstel, tot het houden van een Islamdebat, zou staan; maar de PvdA fractie krabbelde toch weer terug. Zelfs een oproep van Burgemeester Opstelten mocht niet baten. De PvdA vindt dat er in de stad al genoeg gebeurt en leunt dus weer achterover.

De fracties van Leefbaar Rotterdam, D66, Christenunie-SGP en de VVD steunden het voorstel, maar behaalden samen geen meerderheid. De argumenten van de PvdA om het voorstel niet te steunen waren vrij pover. Volgens raadslid Peggy Wijntuin waren er geen signalen vanuit de stad dat er behoefte bestond aan een dergelijke debat. Een opmerkelijk argument van een collegepartij die letterlijk miljoenen euros subsidie wegsmijt aan allerhande manifestaties, symposia en instellingen. Hier vraagt ook niemadn in de stad om en er gaat geen hond naartoe. Een ander argument was dat dit college reeds veel doet op het vlak van moeilijke themas. Hiervoor werd verwezen naar Tariq Ramadan, een moslimbroeder met een leerstoel, die voor 200.000 euro per jaar de zegeningen van de Islam mag prediken voor reeds bekeerd publiek.

Dat er in Rotterdam wel degelijk behoefte bestaat aan een open debat over Islam, integratie en burgerschap, bewezen de succesvolle Islamdebatten die onder Leefbaar werden georganiseerd. Hierin werd serieus en open gediscussieerd en deze debatten trokken internationale belangstelling. Ook het in oprichting zijnde Rotterdamse Platform Levensbeschouwing, waarin vrijwel alle geloofsovertuigingen vertegenwoordigd gaan worden, staat zeer positief tegenover een vervolg op de Islamdebatten. Rotterdam komt er wel uit; ook zonder de PvdA en Groenlinks.