SGP


04 - 04 - 08 | SGP: kabinet, niet al te krampachtig a.u.b.

âDe SGP vindt eerlijk gezegd dat het kabinet een tikkeltje krampachtig reageert op alles wat met Fitna en de islam te maken heeft. Het is prima dat de regering alles doet om rellen en uitbarstingen van geweld te voorkomen. Dat moet, en dat is goed. De SGP steunt die lijn van harte. Maar van de weeromstuit moet het kabinet nu niet iedereen onder het vergrootglas leggen die het waagt om zelfs maar kleine vraagtekentjes bij het beleid te zetten. Het lijkt er zelfs op, ik formuleer het héél voorzichtig, het lijkt er zelfs op dat de vrijheid van meningsuiting er een beetje onder lijdt.

Kijk naar wat mij vorige week overkwam toen ik na de première van Fitna me veroorloofde te zeggen dat het erop leek dat de heer Wilders in zân film inderdaad binnen de grenzen van de wet is gebleven. Ik kreeg prompt een aangebrande brief van vice-premier 1 en een uitvalletje van vice-premier nummer 2. In zijn wekelijkse gesprek bij RTL afgelopen dinsdag deed vice-premier 1 dit nog eens dunnetjes over. Ik heb er verder maar het zwijgen toe gedaan omdat het niet gekker moet worden.

Een tweede voorbeeld waaruit de nervositeit en bijbehorende krampachtigheid blijkt, is de aanklacht die de minister-president heeft ingediend tegen het weekblad Opinio. Iedereen die het debat en de voorafgaande discussie heeft gevolgd, weet dat onze minister-president nooit, maar dan ook nooit zulke rabiate uitspraken over zijn lippen zou krijgen als die in de gefingeerde speech.

Een beetje meer humor en (zelf)relativering lijkt me dezer dagen wijzer dan kritiek op kamerleden en de inzet van het OM.â SGP: kabinet, niet al te krampachtig a.u.b.