Fritsma en Agema over de weigering van de boerkini in zwembaden

Antwoorden op kamervragen van Wilders, Fritsma en Agema over de weigering van de boerkini in zwembaden

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport



De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

Antwoorden van staatssecretaris Bussemaker, mede namens de Minister van BZK, op de vragen van de Kamerleden Wilders, Fritsma en Agema (PVV) over de weigering van de boerkini in zwembaden (2070813270).

Vraag 1
Bent u bekend met de uitzending van Netwerk over de boerkini?

Vraag 2
Deelt u de mening dat gezien het al slappe voorstel van het kabinet om de boerka uit het openbaar vervoer te bannen, dit zeker ook voor zwembaden moet gelden? Zo neen, waarom niet?

Vraag 3
Als de boerkini voor moslima's bedoeld is om zedig te zwemmen, zwemmen alle mensen in zwempak, zwembroek en bikini dan onzedig?

Vraag 4
Wat is uw reactie op het feit dat het Hanzebad in Zwolle onder druk van gemeenten toch boerkini's toestaat?

Vraag 5
Deelt u de mening van de moslim in de uitzending dat de boerkini de ultieme uitdrukking van onderdrukking van de vrouw en een achterlijke, islamitische klederdracht is? Zo neen, waarom niet?

Vraag 6
Deelt u tevens de mening dat de boerkini een glijdende schaal in het meegaan met strenge islamieten is en een nieuwe norm introduceert die leidt tot nieuwe spanningen en botsingen in de samenleving? Zo neen, waarom niet?

Vraag 7
Kunt u gezien de snelle en hardnekkige verspreiding van de boerka en boerkini ervoor zorgdragen dat er toch een algeheel boerkaverbod komt, waar ook de boerkini onder valt? Zo neen, waarom niet?

Antwoord 1 t/m 7
Op 11 januari 2008 heb ik antwoord gegeven op eerder gestelde vragen van het Kamerlid Agema (PVV) over het toelaten van boerkini's. In tegenstelling tot wat de naamgeving wellicht doet vermoeden, is de boerkini niet gelaats-, maar lichaamsbedekkend (zie bijlage met foto van boerkini en badpak voor topzwemmers). Vraagstukken op het gebied van openbare orde en veiligheid zijn niet in het geding, de Kabinetsbrief Gelaatsbedekkende kleding is niet van toepassing en een verbod op boerkini's is niet aan de orde.
De boerkini kan worden gerekend tot badkleding en verschaft islamitische vrouwen de mogelijkheid om te zwemmen in openbare gelegenheden. In het kader van de zwemvaardigheid, de sportdeelname, de gezondheid en de integratie van deze vrouwen acht ik dat een goede zaak.
Ik ga ervan uit dat gemeenten hetzelfde standpunt hanteren en ervoor zorgen dat vrouwen in boerkini's worden toegelaten in openbare en/of door de gemeente gesubsidieerde zwembaden.