Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Staatssecretaris Bussemaker overhandigt cheque, Programma Ouderenzorg kan van start

80 miljoen extra voor betere zorg aan ouderen

Den Haag, 4 april - Met de overhandiging van een cheque van 80 miljoen euro aan Hannie van Leeuwen, geeft staatssecretaris Bussemaker van Volksgezondheid, op 4 april het officiële startsein voor het Nationaal Programma Ouderenzorg. Dit ZonMw-programma is bedoeld om de zorg in de regio beter af te stemmen op de zorgvraag van ouderen.

De kracht van het programma is regionale samenwerking. Het financiert de oprichting van regionale netwerken, waarin iedereen die een rol heeft in de ouderenzorg - zoals de ouderen zelf, de huisarts, het ziekenhuis, de apotheek, de thuiszorg, de zorginstellingen, de gemeente en de verzekeraar - aan tafel zit. Regionale netwerken die de samenwerking op bestuurlijk niveau goed geregeld hebben, kunnen bij ZonMw subsidie aanvragen voor projecten die de zorg verbeteren. Hannie van Leeuwen ziet er, als commissielid van het programma, op toe dat het geld ook echt ten goede komt aan de zorg en het welzijn van ouderen.

Projecten

Een groot deel van het geld gaat naar experimenten om de zorg zodanig (anders) te organiseren dat de oudere daar meetbaar beter van wordt. Daarbij mag voorbij worden gegaan aan obstakels als regelgeving en financieringsstromen. Ook kunnen er aanvragen ingediend worden voor onderzoek naar preventiemogelijkheden, betere diagnostiek of behandeling. De bedoeling is dat de opgedane kennis zoveel mogelijk landelijk wordt gedeeld en ingevoerd. Ook daar is geld voor gereserveerd.

Te versnipperd

Ouderen hebben vaak meerdere aandoeningen of beperkingen tegelijk. Of en hoe lang ze daarmee toch zelfstandig kunnen blijven wonen en functioneren is, behalve van hun sociale netwerk en woonsituatie, mede afhankelijk van de geboden zorg en ondersteuning. Het huidige aanbod van zorg en ondersteuning is te versnipperd om adequaat op de complexe zorgvraag van de individuele oudere te reageren. Zo schrijven verschillende specialisten medicijnen voor die elkaar niet verdragen, worden bij ouderen bepaalde diagnoses zoals dementie veel te laat gesteld, moeten ze vaak onnodig lang wachten op een indicatie voor thuiszorg, en zijn er te veel afzonderlijke loketten voor de verschillende problemen waar ouderen mee kampen. Het Nationaal Programma Ouderenzorg bevordert de onderlinge samenwerking en wil bereiken dat de zorg voor ouderen met complexe hulpvragen beter wordt.

Organisatie

ZonMw, de Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie, coördineert het programma. De acht Universitaire Medische Centra (UMC's) nemen het voortouw om de netwerken in hun regio tot stand te brengen. Het programma duurt vier jaar.

Meer informatie over het ouderenprogramma is te vinden op www.nationaalprogrammaouderenzorg.nl.