Stichting Natuur en Milieu

Schonere zeeschepen voor betere luchtkwaliteit

4 april 2008 - Stichting Natuur en Milieu is verheugd dat het kabinet en de Internationale Maritime Organisatie (IMO) de vervuiling door zeeschepen willen aanpakken. Maar Nederland hoeft hiermee niet te wachten tot 2015.

De IMO plannen voor verlaging van het zwavelgehalte in brandstof voor de scheepvaart zijn een belangrijke doorbraak voor een schonere lucht en een betere gezondheid. Vanaf 2015 moet de zwaar vervuilende stookolie een stuk schoner worden. Dat is goed nieuws.

Het is nu aan Nederland om de kansen te verzilveren. Dat kan door de havengelden voor schone schepen te verlagen en voor schepen met (nog) vieze brandstof te verhogen. De meest vervuilende schepen kunnen simpelweg worden geweerd. Dat is belangrijk voor de inwoners van kustgebieden. Zij hoeven dan niet tot na 2015 te wachten op schonere lucht.

Uit de beleidsbrief zeevaart van de staatssecretaris, waarmee het kabinet vandaag instemde, valt op te maken dat de havenbelasting pas wordt aangepast zodra overeenstemming is bereikt met alle havens langs de Noordzee. Dat kan sneller. Natuur en Milieu roept het kabinet, de gemeenten en havenbedrijven op om snel maatregelen te nemen om schone brandstoffen te stimuleren. Rotterdam, dat met haar Climate Initiative graag bekend staat als de haven die bijdraagt aan de oplossing van het klimaatprobleem, kan hier een voortrekkersrol spelen.

Publicatiedatum: 04-04-2008