Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Inhoud pagina: Antwoorden op kamervragen over een recherchesysteem

4 april 2008

Antwoorden op kamervragen van het lid Haverkamp (CDA) over een recherchesysteem.

Vraag 1

Hebt u kennisgenomen van het bericht `Amsterdams systeem helpt politie besparen'?

Antwoord 1

Ja.

Vraag 2

Is de mededeling waar, dat er een recherchesysteem is ontwikkeld voor EUR 30 mln. en dat dit systeem nooit in gebruik genomen is?

Antwoord 2

Ja, ik heb uw Kamer reeds op 8 juni 2005 schriftelijk geïnformeerd (Tweede Kamer, vergaderjaar 2004-2005, 2928, nummer 16) over het mislukken van het bedoelde project Politie Suite Opsporing (PSO). Overigens zijn deelproducten (waaronder de standaardisatie van gegevens) van het project PSO hergebruikt bij de ontwikkeling van de Basisvoorziening Opsporing (BVO). Deze voorziening wordt thans landelijk geïmplementeerd en is al in 11 korpsen operationeel (peildatum medio maart 2008).

Vraag 3

Deelt u de opvatting van commissaris Schönfeld dat er bij de Voorziening tot Samen-werking sprake is van gebrekkig management en te weinig kennis? Zo ja, welke conclusies verbindt u daaraan?

Antwoord 3

De voorziening tot samenwerking Politie Nederland is op 1 juli 2006 opgericht na de ontwikkeling van het bedoelde recherchesysteem. Het bestuur van de voorziening tot samenwerking Politie Nederland (vtsPN), dat bestaat uit alle korpsbeheerders, is verantwoordelijk voor het functioneren van de organisatie. Ik heb geen informatie over een mogelijk structureel gebrek aan management en kennis bij de vtsPN

Vraag 4

Onderschrijft u de strategie om te komen tot één landelijke informatiehuishouding binnen de Nederlandse politie door landelijk alles in te voeren wat in Amsterdam en enkele andere korpsen is ontwikkeld? Zo ja, welke maatregelen neemt u om te voorkomen dat andere politiekorpsen nog langer investeren in andere informatiesystemen?

Antwoord 4

In de Samenwerkingsafspraken die ik met de korpsbeheerders heb gemaakt, is het doel opgenomen dat in deze regeerperiode één landelijke informatiehuishouding wordt gerealiseerd binnen de politie conform de hoofdlijnen van het ICT-programma 2007-2010. Dit programma behelst vergaande standaardisering en uniformering door de uitrol van bestaande en/of nieuwe applicaties op uitsluitend landelijke schaal. Naar boven

---

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties