Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Hooghalen, 25 februari 2008

Grensoverschrijdend seminar

Bevrijders-bevrijden-bezetters

Van 4 t/m 6 april 2008 organiseert Stichting Over-en-weer/Hin-und-Zurück in samenwerking met Herinneringscentrum Kamp Westerbork en Dokumentations- und Informationszentrum Emslandlager (Duitsland) een grensoverschrijdend seminar. De bevrijding van het noordelijk Duits-Nederlandse grensgebied zal daarbij centraal staan.

Terwijl de bevrijders in Nederland gevierd en tot op heden geëerd worden, hebben Duitsers bij het woord 'bevrijding' een dubbel gevoel. De Noord-Nederlands-Duitse grensregio werd door de Eerste Poolse Tankdivisie in april 1945 bevrijd. Polen had zes jaar onder de bezetting van het nu 'bevrijde' Duitsland moeten lijden. Miljoenen mensen waren in het geboorteland van de nieuwe bevrijders door Duitsers vermoord. De Duitsers hadden met de Polen in het Emsland en in Ostfriesland de laatste jaren kennisgemaakt als 'Untermenschen', gevangen genomen in de Emslandkampen of tewerkgesteld als dwangarbeiders in de lokale bedrijven. In april 1945, waren deze Polen opeens de bevrijders. Zij werden met hun families massaal in het Emsland gehuisvest. Hoe werd deze verwarrende situatie rondom de bevrijding in het Emsland ervaren? En hoe verschillend waren deze gebeurtenissen een aantal kilometers verderop, aan de Nederlandse kant van de grens. Waarom werden de Polen als bevrijders hier jarenlang vergeten?

Ooggetuigen en deskundigen zullen op de driedaagse conferentie in het Duitse Papenburg over de verschillende betekenis van 'bevrijding' aan het woord zijn. Cultureel attaché Jacek Biegala van de Poolse Ambassade in Nederland zal het seminar openen dat mogelijk werd gemaakt door het Interreg III A-programma van de Eems Dollard Regio, de Europese Unie en het Bondsland Nedersachsen.

Het seminar begint op vrijdag 4 april om 17.00 uur en wordt afgesloten op zondag 6 april 2008 om 14.00 uur met een diner. Deelnamekosten bedragen ¬ 75,-- volpension op basis van een tweepersoonskamer. De taal van het seminar is overwegend Duits.

Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar. Informatie kan worden opgevraagd bij onderstaand adres.


---



Ingezonden persbericht