Ingezonden persbericht


(26 maart 2008 - Bericht van Kerk en Vrede en IFOR)

P E R S B E R I C H T

Veertig jaar na de dood van Martin Luther King

Alkmaar, 26 maart 2008 -
Op 4 april 2008 vindt in de Doopsgezinde kerk in Alkmaar een bijeenkomst plaats ter nagedachtenis van de Amerikaanse burgerrechtenactivist dr. Martin Luther King jr. Het is die dag precies veertig jaar geleden dat dr. King werd vermoord.

Op uitnodiging van de vereniging Kerk en Vrede, Nederlandse IFOR-afdeling, zijn in het weekend van 4 t/m 6 april vertegenwoordigers van verschillende Europese IFOR-afdelingen in Alkmaar bijeen om met elkaar de boodschap van dr. Martin Luther King en andere inspiratoren van de
geweldloosheidsbeweging naar de huidige situatie in Europa te vertalen.

Tijdens de bijeenkomst in de Doopsgezinde kerk zal een korte film worden gepresenteerd over het gedachtengoed van dr. King. In deze film - 'Sunday morning blues', gemaakt door Murk van der Schaaf - wordt de in Nederland wonende ds Harcourt Klinefelter geportretteerd. Klinefelter was in de jaren zestig de persvoorlichter was Martin Luther King.

Na de filmpresentatie zal Harcourt Klinefelter nader ingaan op de betekenis van Martin Luther King voor de
geweldloosheidsbeweging in Nederland en in Europa anno nu.

Martin Luther King was in de jaren zestig een vooraanstaand lid van de Amerikaanse afdeling van de International Fellowship of Reconciliation (IFOR). Sinds het begin van de jaren zeventig heeft de IFOR haar internationaal secretariaat in Alkmaar.

Ds. Klinefelter is sinds de jaren zeventig als Doopsgezind predikant en geweldloosheidstrainer werkzaam in Nederland en van daaruit betrokken bij geweldloze benaderingen van tal van conflicten elders in Europa. Hij is verbonden aan de Werkgroep Geweldloos Samenleven (onderdeel van de Algemene Doopsgezinde Sociëteit) en bij het georganiseerd verband van Amerikanen in Nederland. Voor hen geeft Klinefelter elk jaar bij de viering van Martin Luther Kingdag (15 januari, een vrije dag in de Verenigde Staten) een presentatie over het leven en werk van Martin Luther King.

De organisatie van de bijeenkomst is in handen van de vereniging Kerk en Vrede, IFOR, Geweldloos Samenleven en Amerikanen in Nederland.

Met het oog op de aanwezigheid van mensen uit andere Europese landen en van in Nederland levende Amerikanen zal de voertaal Engels zijn.

De bijeenkomst begint om 17.30 uur met een eenvoudige buffetmaaltijd en eindigt om uiterlijk 21.30 uur. In verband met de maaltijd en het beperkte aantal plaatsen in de kerk is aanmelding zeer gewenst bij het secretariaat van Kerk en Vrede (tel. 030-2316666, e-mail info@kerkenvrede.nl) of bij Annelies Klinefelter (tel. 0521-588553, e-mail a.klinefelter@geweldloossamenleven.nl).

De Doopsgezinde Kerk te Alkmaar bevindt zich aan de Koningsweg 12 in de Alkmaarse binnenstad.

-------

Noten voor de pers


- Contact met de organisatoren van de bijeenkomst via het secretariaat van Kerk en Vrede: 030-2316666, of Annelies Klinefelter: 0521-588553


- Ds. Harcourt Klinefelter is te bereiken via 0521-588553


- Murk van der Schaaf is bereikbaar via: 06-45714165


- De film Sunday morning blues zal rond 4 april een week lang worden uitgezonden via de website van de VPRO (geschiedenis)

(einde persbericht)

-- Bericht verzonden door
Omslag Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling
voor Kerk en Vrede en IFOR