Gemeente Breda

BREDA'S MUSEUM - PERSBERICHT / 31 maart 2008

Breda's Museum exposeert in Wroclaw

Op vrijdag 4 april start in de militaire dependance van het Stedelijk Museum in Wroclaw (Polen) de expositie 'Voor uw en onze vrijheid'. Breda's Museum heeft deze tentoonstelling in samenwerking met het Generaal Maczek Museum in 2004 gemaakt ter gelegenheid van de viering van 60 jaar bevrijding door de Polen. Een delegatie van het gemeentebestuur van Breda onder leiding van burgemeester Van der Velden zal bij de opening aanwezig zijn. Zij bezoeken Wroclav, een stad met ruim 635.000 inwoners, van 3 tot en met 6 april ter gelegenheid van de officiële vriendschapsband die beide steden met elkaar onderhouden.

Voor uw en onze vrijheid
De tentoonstelling 'Voor uw en onze vrijheid' biedt een documentair overzicht van de geschiedenis van de bevrijding van Breda door de Eerste Poolse Pantserdivisie onder leiding van generaal Maczek. Centraal staat het eerbeton aan de Poolse bevrijders in de vorm van een serie monumentale portretfoto's van oud-strijders. De Bredase fotografe Wiesje Peels maakte deze dubbelportretten in 2004 in opdracht van Breda's Museum. Zij zijn een voorbeeld van hoe een hedendaagse kunstenaar op een bijzondere manier aandacht weet te vestigen op een stuk geschiedenis. Teksten bij deze foto's herinneren aan de oorlogservaringen van deze bevrijders en aan hoe ze daarna in Nederland en vooral Breda een nieuw bestaan hebben gevonden. De Poolse mannen werden door de naoorlogse machtsverhoudingen gedwongen buiten hun vaderland een leven op te bouwen. Uit de collectie van Breda's Museum is verder een serie tekeningen van Jadwiga Walker te bezichtigen. De Poolse Jadwiga Walker was met een Engelsman getrouwd. Zij heeft de Poolse strijders geportretteerd en ook het dagelijks leven in het legerkamp getekend. Die waren in afwachting van hun oversteek naar Normandië in Schotland gelegerd.

Bevrijding van Breda door Polen
Op 29 oktober 2004 was het 60 jaar geleden dat Poolse soldaten onder leiding van generaal Maczek Breda en omgeving bevrijdden. Voordat zij in Breda arriveerden hadden ze al een hele tocht achter de rug. Het begint in 1939 in Polen. Daar worden ze door de Duitse bezetter verdreven. Via Hongarije, Noord Afrika belanden ze in 1940 in Frankrijk. Vervolgens wijken ze uit naar het Verenigd Koninkrijk, waar Poolse vrijwilligers uit de gehele wereld zich bij hen voegen.

Van hieruit begint de bevrijding van West Europa. Via Normandië en het westen van België steken ze begin oktober 1944 te zuiden van Breda de Nederlandse grens over. Aan het einde van de maand weten ze door tactisch handelen Breda onbeschadigd te bevrijden. Hun veldtocht eindigt uiteindelijk bij de Duitse overgave in Wilhelmshafen. Maar door de naoorlogse machtsverhoudingen konden ze Polen niet meer bereiken. Mannen die jaren over de wereld zwierven met maar één doel voor ogen: de bevrijding van Polen, zagen zich gedwongen een nieuw leven op te bouwen in een vreemd land. Het werd wel onze maar niet hun vrijheid.

'?a wasz? i nasz?wolno?? / Voor uw en onze vrijheid' is van 4 april t/m 15 mei te zien in The Military Museum, 9 Cieszynskiego Street, 50-136 Wroclaw, Poland.

Breda's Museum | Chassépark | Parade 12-14, 4811 DZ Breda | www. breda-museum.nl | tel. 076-529 93 00 | Openingstijden: dinsdag t/m zondag en op feestdagen van 10.00 tot 17.00 uur | Eerste kerstdag en Nieuwjaarsdag gesloten.