Partij van de Arbeid

Den Haag, 4 april 2008

Vragen van de leden Tang, Roefs en Heerts (allen PvdA) aan de ministers van Verkeer en Waterstaat, Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Justitie en aan de staatssecretaris van Financiën

over het door sommige provincies betalen van boetes van provincieambtenaren


1. Kent u het bericht Provincie betaalt boetes ambtenaren ?{1}


2. Deelt u de mening dat het onwenselijk is dat provincies boetes van hun medewerkers vergoeden, ook al gaat het om relatief lichte overtredingen?


3. Deelt u de mening dat het ongepast is dat verkeersboetes worden betaald met belastinggeld?


4. Is de minister van Justitie bereid de betreffende provincies te sommeren te stoppen met het vergoeden van verkeersboetes, net zoals de minister dat in het verleden heeft gedaan met een Zweeds bedrijf dat een verzekering tegen verkeersboetes in Nederland wilde aanbieden?


5. Hoe beoordeelt u de motivering van de betreffende provincies dat het betalen van boetes voortvloeit uit een uitspraak van het Gerechtshof te Den Haag? Kunt u uw antwoord toelichten?


6. Is het waar dat de Belastingdienst deze vergoedingen als inkomen beschouwt waardoor de betreffende provincies niet alleen het bedrag van de boete kwijt zijn, maar ook nog de belastingen die over dat inkomen betaald moet worden?

Met vriendelijke groet,

Leo van der Helm

PvdA persvoorlichting

telefoon 070-318 2704

{1} http://www.nos.nl/nosjournaal/artikelen/2008/4/2/020408_boetes_ambtenaren.html