Gemeente Utrecht

PERSBERICHT

4 april 2008

Betrokkenheid bewoners belangrijk bij Aanpak Krachtwijken

De aanpak van de Krachtwijken leverde veel discussie op in de raadsvergadering van donderdag 3 april. Utrecht zet in totaal negen miljoen Euro in voor de wijken Overvecht, Kanaleneiland, Ondiep, Zuilen en Hoograven. Daarnaast steken de woningbouwcorporaties 21,5 miljoen Euro per jaar in deze wijken.

De Aanpak Krachtwijken is de Utrechtse invulling van het plan van Minister Vogelaar. Met deze aanpak wil de gemeente de aandachtswijken ombuigen naar krachtwijken; wijken waar mensen graag willen wonen. De voorstellen en maatregelen per wijk zijn in samenspraak met bewoners en woningbouwcorporaties opgesteld.

Enkele partijen in de raad vonden de aanpak te versnipperd, 'een schot hagel' zoals D66 het noemde. Wethouder Bosch zei juist ingezet te hebben op een breed aanbod, maar wel aangepast naar de behoefte in elke wijk. De raad vond het erg belangrijk dat bewoners en het maatschappelijk middenveld in de wijk nog veel meer betrokken worden bij de plannen. Bosch zegde toe extra aandacht te besteden aan meer gevarieerde, vitale manieren om dit te bereiken en de raad hierover voor het zomerreces voorstellen te doen.

Regie en geld

De raad vroeg wethouder Bosch ervoor te zorgen dat de wijkmanager een sterke regie kan voeren en hierbij geen last heeft van ambtelijke molens en muren. Bosch zegde toe dat de wijkmanager met volledige dekking van het bestuur kan werken en verantwoordelijk is voor het budget. Naast de negen miljoen Euro van de gemeente die naar de wijken gaat, steken de woningbouwcorporaties 21,5 miljoen Euro per jaar in herstructurering en komt er ongeveer acht miljoen Euro van de provincie. De raad vond dat het college zich er in Den Haag hard voor moest blijven maken om geld van het Rijk voor de Krachtwijken te krijgen. Ook wilden enkele partijen meer garantie dat de maatregelen niet tijdelijk waren, maar dat er structureel in de wijken wordt geïnvesteerd. De raad stemde in met de Aanpak Krachtwijken. De SP en Groep Mossel stemden tegen.

Burgerinitiatief Noordse Park

In de pauze van de raadsvergadering kreeg de raad een burgerinitiatief met bijbehorende handtekeningen aangeboden door de bewonerswerkgroep Noordse Park. De bewoners willen het Noordse Park verbeteren en gebruiksvriendelijker maken. Ze haalden ruim 800 handtekeningen op. Als het initiatief aan de voorwaarden voldoet, komt het een volgende raadsvergadering op de agenda te staan.

Touringcars naar Veemarktterrein

Omdat het Jaarbeursplein nodig is voor haltes van een aantal streekbussen, kunnen touringcars vanaf 11 april niet meer op dit plein passagiers op- of uit laten stappen. De touringcars moeten uitwijken naar het Veemarktterrein. De VVD stelde vragen aan wethouder de Weger over de gang van zaken en of de Veemarkt wel het beste alternatief was. De Weger antwoordde dat het Veemarktterrein voorlopig de beste optie was. Na juni is de defintieve nieuwe locatie voor de touringcars bij Muziekcentrum Vredenburg Leidsche Rijn beschikbaar.

Huisartsenpost in Leidsche Rijn nog onbekend

Het CDA stelde het college vragen over de vertraging in de bouw van het Mesosziekenhuis in Leidsche Rijn. Door deze vertraging zou de huisartsenpost die in het Mesos is gepland er pas in 2012 komen. Wethouder den Besten antwoordde dat er al sinds december 2007 een huisartsenpost is in Leidsche Rijn. Tegenover station Terwijde, aan de Emiel Hullebroeckstraat 62. De post is door de week open tussen 17.00 uur en 08.00 uur en in het weekend. Door de vragen van het CDA blijkt wel dat de post nog onbekend is, ook bij bewoners van Leidsche Rijn. Den Besten beloofde daarom ervoor te zorgen dat de huisartsenpost meer bekendheid krijgt.

Afscheid Caroline Sarolea

De raad nam afscheid van Caroline Sarolea. Zij stapte eind 2007 uit de SP en sloot zich aan bij Groep Mossel. Zij geeft haar zetel nu terug aan de SP. Raadsvoorzitter burgemeester Wolfsen sprak zijn waardering uit voor haar betrokkenheid en inzet. Sarolea blijft wel actief in de Utrechtse politiek, als fractiemedewerker van de Groep Mossel.

Noot voor de media

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de griffier, de heer Ad Smits.

E-mail Griffie.gemeenteraad@utrecht.nl

Telefoon 030 - 286 16 16

Met vriendelijke groet,

Marlies Trooster

secretaresse

Griffie Gemeenteraad Utrecht

( 030-2861069, 2 030-2861518,

8 <:mailto:m.trooster>m.trooster@utrecht.<:mailto:m.trooster>nl


* Postbus 16200, 3500 CE Utrecht

O Bezoekadres: Korte Minrebroederstraat 2, kamer 1.07

Bereikbaar op di t/m vrij
<:blocked::blocked::blocked::mailto:n.lourens>