Landschap Noord-Holland


Persbericht

Castricum, 4 april 2008

Kenniscentrum Weidevogels gelanceerd

Tijdens de 'Studiemiddag Weidevogels' op 3 april in de Rijp is het Kenniscentrum Weidevogels officieel van start gegaan. In het Kenniscentrum werken verschillende organisaties in Noord-Holland samen aan het samenbrengen en ontsluiten van kennis en gegevens over weidevogels. Dit is hard nodig want het gaat in sommige delen van Noord-Holland nog steeds heel slecht met de weidevogels. Doel van de studiemiddag was het delen van kennis over weidevogels. Er wordt zeer uiteenlopend onderzoek gedaan naar weidevogels. Tijdens deze studiemiddag werden de resultaten van een aantal recente onderzoeken gepresenteerd.

Het Kenniscentrum gaat dit jaar aan de slag met het initiëren en uitvoeren van onderzoek en geeft daarnaast advies aan verschillende organisaties zoals de provincie, de ILG commissies of terreinbeherende organisaties. De directeur van Natuurlijk Platteland West, dhr. Hans Hoek vervulde de taak van dagvoorzitter van de studiemiddag en gaf bij zijn inleiding aan dat weidevogelbeheer 'zowel topsport als teamsport is'. "Alleen redt je het niet. Door kennis, kunde en ervaring bij elkaar te brengen kan het weidevogelbeheer op een (nog) hoger plan worden gebracht".

Met 150 bezoekers was de studiemiddag zeer goed bezocht. Naast de lancering van het Kenniscentrum kwamen de volgende onderzoeksresultaten aan bod. Uit grootschalige onderzoek naar weidevogelpopulaties in Amstelland en Vechtstreek blijken de aantallen weidevogels met name in de Vechtstreek sterk af te nemen. Alterra bracht naar voren dat er verschillende factoren van invloed zijn op het aantal insecten in het grasland. Insecten vormen de belangrijkste voedselbron voor weidevogelkuikens en beïnvloeden daarmee de overlevingskans van de kuikens.

Daarnaast werd ook duidelijk dat niet alle weidevogels met dezelfde maatregelen geholpen zijn. De veldleeuwerik en gele kwikstaart hebben hele andere eisen dan bijvoorbeeld de grutto. Ze komen vooral voor in gebieden met akkerbouw en bollenteelt. Maar ook de weidevogels die vooral in grasland leven hebben verschillende eisen.

Na de pauze werden de resultaten gepresenteerd van in 2007 gestart onderzoek waarbij een vos door middel van een GPS-zender gevolgd kon worden. Dit onderzoek is nog nooit eerder gedaan en geeft veel informatie over het leefgebied van de vos en over de manier waarop de vos het landschap gebruikt en omgaat met de weidevogels in het gebied. Er zijn plannen dit onderzoek verder uit te breiden.

De middag werd afgesloten met een presentatie over het effect van de grote toename van ganzen op de weidevogelpopulatie. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat ganzen het leefgebied van de weidevogels ongeschikt maken en daarmee een negatieve invloed hebben op de weidevogelstand. De ganzen grazen het gras zeer kort af, waardoor er veel minder goede plekken zijn waar de weidevogels kunnen broeden en hun jongen groot kunnen brengen.

Het Kenniscentrum Weidevogels is gevestigd bij Landschap Noord Holland. In het kenniscentrum werken Natuurlijk Platteland West, Landschap Noord-Holland, Milieufederatie Noord-Holland, Staatsbosbeheer, anv Water, Land en Dijken en Natuurmonumenten samen.