European Union



RAAD VAN

DE EUROPESE UNIE

NL

P/08/44

Brussel, 4 april 2008

8110/1/08 REV 1 (Presse 91)

(OR. fr)

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie ter gelegenheid van de Internationale Dag van de bewustwording en bestrijding van landmijnen op 4 april 2008

Ter gelegenheid van de door de Verenigde Naties uitgeroepen Internationale Dag van de bewustwording en bestrijding van landmijnen is de Europese Unie verheugd over de belangrijke vooruitgang die geboekt is met de bestrijding van het door antipersoneelmijnen veroorzaakte leed.

De Europese Unie spreekt echter haar ernstige bezorgdheid uit over de gigantische humanitaire en ontwikkelingsproblemen die nog steeds veroorzaakt worden door antipersoneelmijnen en niet-ontplofte munitie. Dit wapentuig blijft dodelijk en vormt een belemmering voor de terugkeer van vluchtelingen en andere ontheemden, voor humanitaire hulpoperaties, voor de wederopbouw en de economische ontwikkeling en voor het herstel van normale sociale verhoudingen; daarenboven heeft dit blijvende nefaste gevolgen voor het sociale en economische leven van de bevolking van de getroffen landen.

De Europese Unie is zich bewust van de rol die de bestrijding van landmijnen kan spelen voor het herstel van vrede en vertrouwen tussen de partijen na een conflict. Zij dringt erop aan dat in voorkomend geval alle multilaterale, regionale en nationale programma's en instanties, in aanvulling op de specifieke mijnbestrijdingsprogramma's, in hun humanitaire, herstel-, wederopbouw- en ontwikkelingshulpactiviteiten eveneens voorzien in maatregelen ter bestrijding van landmijnen, en wijst op het belang van de nationale en plaatselijke inbreng, en van duurzaamheid en capaciteitsopbouw.

De afgelopen tien jaar hebben de Europese Unie en haar lidstaten ononderbroken aanzienlijke politieke, financiële en wetenschappelijk steun verleend voor de bestrijding van landmijnen over de hele wereld, voor een totaalbedrag van circa 1,5 miljard euro, dat wil zeggen bijna de helft van de financiële steun die in die periode wereldwijd aan de bestrijding van landmijnen besteed is. De Europese Unie heeft de bestrijding van landmijnen opgenomen in haar langlopende sociaal-economische ontwikkelingsprogramma's, teneinde beter rekening te houden met nationale prioriteiten en de plaatselijke inbreng te vergroten. Het algemene doel van de Unie is een wereld zonder antipersoneelmijnen, zonder nieuwe slachtoffers van die mijnen en waarin de slachtoffers van deze wapens betere zorg krijgen. Dit is een ambitieus doel, dat evenwel kan worden bereikt als alle staten de nodige vastberadenheid tonen en hun inspanningen daartoe bundelen.

De Europese Unie roept de landen die nog niet zijn toegetreden tot het Verdrag inzake het verbod van het gebruik, de aanleg van voorraden, de productie en de overdracht van anti-personeelmijnen en inzake de vernietiging van deze wapens - met zowel humanitaire als ontwapeningsdoelstellingen - opdat zo spoedig mogelijk te doen en mee te werken aan de inspanningen om antipersoneelmijnen permanent te elimineren. De EU doet eveneens een beroep op de landen die het CWV of de bijbehorende protocollen nog niet hebben bekrachtigd, dat zo spoedig mogelijk te doen.

De kandidaat-lidstaten Turkije, Kroatië* en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië*, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaat-lidstaten Albanië, Bosnië-Herzegovina, Montenegro en Servië, en het EVA-land Liechtenstein dat lid is van de Europese Economische Ruimte, alsmede Oekraïne, de Republiek Moldavië en Armenië sluiten zich bij deze verklaring aan.


* Kroatië en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië blijven deelnemen aan het stabilisatie- en associatieproces.

Wetstraat 175 B - 1048 BRUSSEL Tel.: +32 (0)2 281 6319 Fax: +32 (0)2 281 8026

press.office@consilium.europa.eu http://www.consilium.europa.eu/Newsroom