Primeur: locatiebepaling op basis van IP in de GGZ-wereld


VENRAY, 20080404 -- Op woensdag 2 april jl. vond bij GGZ Noord en Midden Limburg (GGZNML) een seminar plaats waaraan circa 35 zorginstellingen deelnamen. Het hoogtepunt van dit seminar bestond uit de live demonstratie van de locatiebepalingsoplossing. Bijzonder aan deze oplossing is dat hij is opgenomen in het technisch concept waarbij alles op basis van IP is uitgerold. De demonstratie toonde aan dat zelfs een nauwkeurigheid van 1 á 2 meter gehaald kan worden!

In 2004 is GGZNML gestart met een (op dat moment zeker) zeer vooruitstrevend project in het kader van de verbouwings- en nieuwbouwplannen van de campus aan de Stationsweg. De wens van de toenmalige IT-manager, Erik Stijnen (tegenwoordig zelfstandig consultant), was om gezien deze unieke kans om alles goed aan te pakken, gelijk voor een toekomstvaste oplossing te kiezen. Tijdens het seminar heeft Erik ook een goed beeld gegeven van wat er allemaal bij komt kijken om dit te realiseren. De organisatie en de mensen zullen zich aan moeten passen en ook niet onbelangrijk: de Raad van Bestuur moest overtuigd worden dat de nek uitgestoken moest worden en dat hier geld voor beschikbaar moest zijn.

Om een lang verhaal kort te maken: uiteindelijk heeft GGZNML in Zetacom (voorheen TKT Kommunikatiesystemen) een partner gevonden die als hoofdaannemer en system integrator ook zijn nek uit moest steken. Commitment naar elkaar toe en wederzijds vertrouwen, openheid en aansporing hebben geresulteerd in een volwaardig partnerschap en een communicatie-oplossing op basis van IP waar beide partijen trots op mogen zijn.

Op dit moment is GGZNML de enige GGZ-organisatie met een IP-oplossing voor locatiebepaling en één van de enkele zorgorganisaties die op dit moment met een dergelijke oplossing werken. Voor GGZNML brengt een volledige communicatie-oplossing op basis van IP tal van mogelijkheden met betrekking tot de veiligheid van zowel de cliënt als de medewerker binnen handbereik. Ook onder de medewerkers is deze oplossing volledig geaccepteerd en wordt deze oplossing gezien als een zeer grote toegevoegde waarde.

De oplossing voor locatiebepaling wordt op dit moment gebruikt in twee gebouwen waar de meest "zware" cliënten verblijven. Met name hier speelt veiligheid een belangrijke rol. Nu is het voor het personeel mogelijk om in geval van nood met één druk op de knop alarm te slaan en vervolgens wordt dit alarm doorgeven aan één of meerdere draadloze handsets waarbij ook direct de locatie waar dit alarm is gemaakt op het display verschijnt. Dit alles gebeurt razendsnel en met grote nauwkeurigheid. Als iemand bijvoorbeeld in de deuropening staat en de tag in zijn linkerhand houdt is het zichtbaar dat het alarm vanaf de gang wordt gemaakt en als deze persoon de tag in zijn rechterhand houdt is het zichtbaar dat dit vanuit de huiskamer gebeurd.

Zetacom heeft als system integrator in dit project gebruik gemaakt van de volgende productlijnen: HP Procurve voor het datanetwerk, Trapeze voor Wifi en Spectralink voor de draadloze handsets. Voor de (vaste) telefonie is gebruik gemaakt van het Mitel platform en het hart van deze oplossing is de communicatieserver van CLB Benelux.

De deelnemers (circa 80 personen) aan dit seminar waren allemaal even enthousiast over de prestaties die zijn verricht bij (en ook door) GGZNML. Ondanks (of juist dankzij) producten van verschillend fabrikaat is er een zeer betrouwbaar, toekomstvast en flexibel communicatieconcept uitgerold op basis van IP-technologie wat niet alleen voor GGZ organisaties interessant is, maar ook voor tal van andere (zorg)organisaties. Door te kiezen voor één aanspreekpunt, in dit geval Zetacom, is een dergelijk complex project ook mogelijk.



Zetacom is een van de snelst groeiende ICT bedrijven van Nederland. Zetacom is gespecialiseerd in de oplossingen van Siemens, Mitel en NEC Philips. Daarnaast heeft Zetacom specifieke oplossingen voor de zorgsector en een jarenlange ervaring in de zorg. Niet alleen op het gebied van technische ontwikkelingen, maar zeker ook op het gebied van de problematiek die op dit moment speelt in de diverse vormen van zorg.
Via de website www.zetacom.nl zijn de presentaties van dit seminar te downloaden.

Erik Stijnen is tegenwoordig werkzaam als zelfstandig consultant. Stijnen Consultancy is bereikbaar via estijnen@stijnenconsultancy.nl





Ingezonden persbericht