Ingezonden persbericht

Rijswijk verbetert bereikbaarheid

Het Rijswijkse college van B&W heeft onlangs groen licht gegeven voor twee projecten die de bereikbaarheid van Rijswijk flink verbeteren. Het ene project verbetert de bereikbaarheid van het Rijswijkse businesspark De Plaspoelpolder. Het andere project staat bekend onder de naam "Fietsbrug over de Vliet".

Dit laatste project heft de barrière op die het Rijn-Schiekanaal oplevert voor fietsers. Dit kanaal (ook wel Delftse Vliet genaamd) onderbreekt de regionale en lokale fietsroutes tussen diverse woon- recreatie- en werkgebieden in de omgeving van Rijksweg A4. Om dit knelpunt op te lossen is een projectplan door het college vastgesteld. Naast de gemeente zien ook de Provincie Zuid-Holland en het Stadsgewest Haaglanden het belang in van de fietsverbinding. De volgende stap is een onderzoek naar de varianten in de uitvoering van de oeververbinding. Zo worden een beweegbare fietsbrug, een tunnel en een fietspad hangend aan het viaduct Het Fortuyn/A4 nader onderzocht. Naar verwachting neemt het college van B&W voor de zomervakantie een besluit over de voorkeursvariant. De nieuwe oeververbinding voor het fietsverkeer op een locatie tussen de Hoornbrug en viaduct Het Fortuyn (Rijksweg A4) is medio 2010 een feit.

De Plaspoelpolder
De gemeente Rijswijk gaat de komende jaren fors investeren in de bereikbaarheid van businesspark De Plaspoelpolder. Besloten is om de ontsluiting van de Plaspoelpolder via rijksweg A4 te verbeteren. Ook de bereikbaarheid binnen het bedrijventerrein zelf krijgt alle aandacht. In de plannen van de gemeente is rekening gehouden met de automobilist, de fietser en de voetganger. Verbeteringen betreffen onder meer de verkeersveiligheid, de doorstroming van het verkeer en het parkeren. Ook is er aandacht voor het verder versterken van de groene uitstraling van het businesspark.

Voor de ontsluiting van de Plaspoelpolder gaat de gemeente onder meer de afrit van rijksweg A4 verbreden naar vier rijstroken. Hierbij krijgt de Polakweg een aansluiting op het kruispunt van deze toeritten met de Diepenhorstlaan. Voor het verbeteren van de interne bereikbaarheid worden kruispunten aangepast, diverse fietsstroken aangebracht en fiets- en voetgangersoversteekplaatsen aangelegd. De in totaal zeven (deel)projecten zijn op de gemeentelijke website na te lezen (www.rijswijk.nl, 'plannen en projecten', 'Plaspoelpolder' en 'verkeersprojecten').

Planning
Met de aanpak van de kruispunten Diepenhorstlaan-Visseringlaan en Visseringlaan-Volmerlaan is begin 2008 al gestart. Voor de overige projecten wordt een planning opgesteld. Uiteindelijk dienen alle projecten voor het einde van 2010 te zijn gerealiseerd.

Duidelijk is dat de gemeente samen met betrokken partners werkt aan een betere doorstroming en bereikbaarheid van verkeer naar en in De Plaspoelpolder.