Gemeente Rotterdam

Nr. 53
4 april 2008

4000 cursisten in de inburgeringsklas!

De afgelopen maanden is de instroom van Rotterdammers in de inburgerings-cursussen goed op gang gekomen. Meer dan 6000 mensen meldden zich aan. Inmiddels zitten 4.049 van hen daadwerkelijk in de klas. Het zijn cijfers die door de taalaanbieders en gemeente gezamenlijk naar buiten worden gebracht.

Afspraak met de gemeenteraad
In november 2007 maakte wethouder Kaya met de gemeenteraad de afspraak dat de inburgeringsklassen per 1 april 2008 vol zouden zitten. Het streefcijfer dat daarbij werd genoemd was 4.000 cursisten in de klas. De afgelopen maanden is door de taalaanbieders, degenen die de taalleertoets afnemen én de gemeente een gezamenlijke inspanning geleverd om te zorgen dat de instroom op gang kwam, met als resultaat 4.049 inburgeraars in de klas. \Wethouder Kaya: "Ik ben blij met het resultaat en ook met de goede samenwerking tussen taalaanbieders en gemeente die tot dit gevolg heeft geleid. Inburgeren blijft natuurlijk slechts een middel, het doel is om alle Rotterdammers actief deel te laten nemen aan de samenleving."

Maatregelen
De Wet Inburgering is behoorlijk gecompliceerd, zorgt voor de nodige bureaucratie en is lastig uitvoerbaar. Hierdoor bleef in 2007 de instroom van inburgeraars achter. De gemeente heeft daarom in het najaar van 2007 een aantal maatregelen genomen om de instroom van inburgeraars te bevorderen. Zo is de cursus - voor wie zich inschrijft vóór 1 november 2008 - gratis en is de tijd tussen aanmelding en plaatsnemen in de klas aanzienlijk bekort. Tevens heeft de gemeente in samenwerking met de taalaanbieders een aantal wervingsdagen gehouden en is een brede communicatiecampagne gestart.

noot voor de redactie/

Gemeente Rotterdam