Provincie Friesland

Datum: 4 april 2008

Werkbezoek Europese Commissaris voor meertaligheid Leonard Orban

Leonard Orban, Eurocommissaris meertaligheid, was gisteren en vandaag de gast van het provinciebestuur van Fryslân. Gedeputeerde Jannewietske de Vries voorzag Orban van informatie over de taalsituatie in Fryslân. Donderdagavond was er een publieksdebat over meertaligheid, georganiseerd door Europe Direct, Europese Beweging en de Leeuwarder Courant in gebouw 'It Aljemint' van de Fryske Akademy. Orban maakte ook kennis met het taalonderwijs op de 3-talige basisschool 'De Frissel' in Feanwâlden (zie foto). Hij noemde het Friese drietalig onderwijs, in het Fries, Nederlands en Engels, een goed voorbeeld voor Europees regiobeleid.

In Leeuwarden bezocht Orban ook de studio's van Omrop Fryslân. Na een ontvangst door het College van Burgemeester en Wethouders van Leeuwarden in het Stadhuis werd het werkbezoek afgesloten met presentaties van de Fryske Akademy. Daar is het Mercator Europees Kenniscentrum voor Meertaligheid en Taalleren gevestigd. Orban werd ook bijgepraat over de Praat mar Frysk kampanje.

Het werkbezoek van Orban werd georganiseerd door de Provincie Fryslân, in samenwerking met de Vertegenwoordiging van de Europese Commissie in Den Haag. Op 3 april had Orban in Den Haag ook een gesprek met Tweede Kamerleden en de Staatssecretarissen Van Bijsterveldt en Timmermans.


---- --