Ingezonden persbericht


Leidschendam, 4 april 2008

Kabinet verzint weer nieuwe belasting, ondernemers de dupe 'Kabinet stapelt belasting op belasting'

Het kabinet werkt aan een nieuwe lokale belasting. De Bedrijfsgerichte Gebiedverbetering heffing (BGV) moet gemeenten de mogelijkheid geven om winkeliers in een stadscentrum verplicht te laten bijdragen aan de kosten van bijvoorbeeld een centrummanager of het schoonmaken van het centrum. De Raad Nederlandse Detailhandel (RND) vindt het onbegrijpelijk dat na een aantal grote lastenverzwaringen de winkelier wederom zijn portemonnee moet trekken.

Juist staatssecretaris Heemskerk (Economische Zaken) die zich inzet voor ondernemers, komt nu met een voorstel komt voor een nieuwe ondernemersbelasting. De nieuwe maatregel komt bovenop een aantal lastenverzwaringen, zoals de reclamebelasting en het vrijgeven van de OZB-tarieven.

Via de BGV worden ondernemers ook verplicht mee te betalen aan de gemeentelijke centrummanager. Naar verwachting blijft 50% van de heffing aan de strijkstok van de centrummanager of de gemeente hangen.

De RND verwacht dat winkelbedrijven in de stadscentra het de komende jaren steeds moeilijk gaan krijgen. Winkeliers hebben hier te maken met hoge huren, hoge parkeerkosten en zijn steeds lastiger te bereiken voor het bevoorradend verkeer. De overheid moet ondernemers juist stimuleren om te investeren in winkelgebieden en niet met nieuwe belastingen de winkelier zinloos geld afpakken.

Als gevolg van de verwachte belasting moeten winkelbedrijven extra betalen voor beveiliging, schoonmaak en afvalinzameling. Veel winkelbedrijven hebben deze zaken goed geregeld en zitten niet te wachten op bemoeienis van de gemeente. Schoonmaakkosten en gezamenlijke beveiliging worden nu al vaak betaald door extra servicekosten. De RND wil daarom dat winkelketens worden vrijgesteld van deze heffing, omdat zij hier niets aan hebben.

Een aantal gemeenten wacht niet langer met het gebruik maken van de nieuwe belastingmogelijkheden en voeren op grote schaal reclamebelastingen in die soms oplopen tot 6000 euro per winkelier. Een groot deel van de inkomsten wordt besteedt aan kosten die voorheen door de gemeente werden gefinancierd, zoals het schoonmaken van de straat en afvalinzameling.

De Raad Nederlandse Detailhandel (RND) is een overkoepelende werkgeversorganisatie. De bij de RND - via de 13 brancheverenigingen - aangesloten detailhandelsondernemingen vertegenwoordigen ruim 20.000 vestigingen, 300.000 werknemers en een jaarlijkse omzet van 36 miljard euro. De RND behartigt de gemeenschappelijke economische en sociale belangen van zijn leden.