Ingezonden persbericht



Leidschendam, 4 april 2008

Koudwatervrees Kabinet koopzondagen

Gebrek aan visie kabinet nekt detailhandel

De minister van Economische Zaken wordt door de ChristenUnie gedwongen om het ondernemerschap in de detailhandel op zondag aan banden te leggen. Op grond van één zinnetje in het regeerakkoord raakt de minister vervreemd van haar eigen achterban. Ondernemers, gemeenten en consumenten willen de koopzondagen lokaal gaan regelen en passen voor de bureaucratisering van de koopzondagen uit Den Haag. Lokaal regelen betekent niet automatisch meer koopzondagen maar een betere aansluiting van de koopzondagen op de lokale behoefte van de consument.

De ChristenUnie snapt heel goed dat een bureaucratische aanpak met formulieren en procedures voor gemeenten en detailhandel zand in de 'koopzondagen machine' is. Eén enkele bezwaarmaker kan straks volgens het kabinet eindeloos bezwaar en beroep aan tekenen tegen een besluit van de gemeenteraad en de boel jarenlang traineren.

De Raad Nederlandse Detailhandel wijst het kabinet op de verbluffend eenvoudige wijze waarop in Engeland al sinds 1994 de Sunday Opening Act functioneert. Alle winkels in Engeland mogen op zondag openen van 10.00 - 18.00 uur. Daar wordt spaarzaam en gepast gebruik van gemaakt. Net als winkels in Nederland gebruik maken van de opening door de week.

Winkels mogen door de week in Nederland openen van 06.00 - 22.00 uur, maar openen naar gelang de wens van de consument. Veel winkels sluiten door de week nog steeds 's om 18.00 uur. De ruimte is er maar de behoefte van de consument niet, dus blijft de winkel dicht. De RND voorspelt een zelfde ontwikkeling voor de koopzondag.

Het kabinet werkt, op verzoek van de Tweede Kamer aan een Detailhandelsvisie, ook het kabinet weet dat de Nederlandse consument 7 dagen per week 24 uur per dag op internet kan shoppen. Recente cijfers tonen een spectaculaire groei van de internetverkopen. Ook op zondag!

De Nederlandse winkeliers met hun medewerkers, 700.000 mensen in totaal, verkochten vorig jaar bijna 70 miljard euro. Wat de RND van het kabinet vraagt is een visie die de Nederlandse detailhandel laat groeien en bloeien, indien op lokaal niveau gewenst ook langzaam maar zeker op zondag. Geef voldoende ruimte voor het ondernemerschap in de detailhandel om een antwoord te geven op actuele ontwikkelingen zoals de internetverkoop.

De RND rekent op CDA minister Maria van der Hoeven dat zij zich laat leiden door een economische visie en niet door politieke koudwatervrees . Enkele procenten meer of minder omzet gaat in de detailhandel al snel om vele miljarden en 15.000 - 20.000 banen. En dat heeft grote consequenties voor de schatkist: minder BTW, meer uitkeringen en schadeclaims van winkeliers die al succesvol waren op de koopzondag of dat zouden willen worden!

De Raad Nederlandse Detailhandel (RND) is een overkoepelende werkgeversorganisatie. De bij de RND - via de 13 brancheverenigingen - aangesloten detailhandelsondernemingen vertegenwoordigen ruim 20.000 vestigingen, 300.000 werknemers en een jaarlijkse omzet van 40 miljard euro. De RND behartigt de gemeenschappelijke economische en sociale belangen van zijn leden.



Ingezonden persbericht