Ingezonden persbericht


Elske Schouten (NRC) wint Citi Journalistic Excellence Award

Prijs voor journalistiek talent 2008

Amsterdam, 4 april 2008 - Elske Schouten, redacteur van NRC Handelsblad, heeft vanmiddag de Citi Journalistic Excellence Award gewonnen. De Prijs is opgezet als erkenning voor verdienstelijke financiële en economische verslaggeving. Zij won de prijs met haar artikel 'KPN moest de speculanten te slim af zijn', dat gaat over de overname van Getronics.

Als winnaar zal Elske Schouten een twee weken durend internationaal seminar volgen aan de prestigieuze Columbia University in New York. Dit wordt bijgewoond door prijswinnaars uit een 20-tal landen, academici, media-specialisten, beleids-verantwoordelijken en overheidsfunctionarissen. Er staan een bezoek aan onder meer het IMF, de New York Stock Exchange, CNN Financial News, Wall Street Journal en Bloomberg Business News op het programma. Daarnaast ontvangt de winnaar een geldprijs van 2.000 Euro.

Elske Schouten werd verkozen door een onafhankelijke jury, samengesteld uit 3 leden: Jan Schinkelshoek (Tweede kamerlid voor het CDA en ex-hoofdredacteur van de Haagse Courant), Prof. Dr. Ben Knapen (Hoogleraar Media en Kwaliteit aan de Universiteit van Nijmegen) en Joep Brentjens (voormalig VNU-topman). Bij de evaluatie van de ingezonden artikelen hanteerde de jury criteria zoals originaliteit van het onderwerp, de schrijfstijl, het introduceren van nieuwe ideeën, de analyse van het onderwerp, het gebruik van research en interviews, de comprehensie van het onderwerp en de impact van het artikel.

De Prijs voor Journalistiek Talent werd meer dan 20 jaar geleden door Citi gelanceerd in Latijns-Amerika en de Caraïben. Tien jaar geleden namen de eerste journalisten uit Azië deel en sedert 1995 ook Oost-Europa. Sinds 4 jaar wordt de prijs eveneens in Nederland toegekend.

De uitreiking vond plaats in Café Hesp, voormalige stamkroeg van wijlen Harry Lockefeer, voormalig voorzitter van de jury. De prijs werd uitgereikt door Freddy Boom, Country Officer The Netherlands en de nieuwe juryvoorzitter Ben Knapen.