Universiteit Utrecht


Symposium over 'De herschepping van de wereld': Het ontstaan van de moderne natuurwetenschap verklaard

Op vrijdag 4 april organiseert het Descartes Centre een symposium rondom het boek De herschepping van de wereld. Het ontstaan van de moderne natuurwetenschap verklaard van prof.dr. Floris Cohen, hoogleraar Vergelijkende geschiedenis van de natuurwetenschap aan de faculteit Geesteswetenschappen.

Zonder de wetenschappelijke revolutie in de zeventiende eeuw zou de westerse cultuur nooit zoân dominante rol hebben kunnen spelen en zou het gros van de mensheid nu nog even arm zijn als in de middeleeuwen. Maar waarom heeft de wetenschappelijke revolutie juist in Europa plaats gevonden? En hoe is te verklaren dat wetenschap in Europa een continue traditie is geworden? Deze kernvragen voor het begrip van de hedendaagse cultuur probeert prof. dr. Floris Cohen te beantwoorden in zijn boek De herschepping van de wereld. Het ontstaan van de moderne natuurwetenschap verklaard (Amsterdam: Bert Bakker, 2007, inmiddels vijfde druk).

Tijdens het symposium zullen diverse sprekers ingaan op de verklaring van de wetenschappelijke revolutie die Cohen in zijn boek geeft. Dagvoorzitter is prof. dr. mr. Herman Philipse, universiteitshoogleraar te Utrecht. De lezingen duren 20 minuten en er is telkens gelegenheid voor discussie met de zaal. Voor lunch en dranken wordt gezorgd.

U bent van harte uitgenodigd deze conferentie bij te wonen. Deelname is kosteloos; u wordt verzocht zich vóór 21 maart 2008 aan te melden via: infodescartescentre@uu.nl.

Voor meer informatie zie website.

04-04-2008, 9:30 - 17:30 uur Senaatszaal Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht