Vlaamse Overheid

gegeven aan personen met een handicap

In 2007 werden 32,3% meer oplossingen gegeven aan personen met een handicap

Steven Vanackere Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin

donderdag 3 april 2008

Het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) zet vandaag de actualisering van de cijfers van de geregistreerde zorgvragen (situatie 31 december 2007) op haar website. Met dit rapport zet het VAPH haar traditie van zesmaandelijkse cijferrapportering met betrekking tot vraag en aanbod in de sector van de zorg voor personen met een handicap voort.

Vlaams minister van Welzijn, Gezondheid en Gezin, Steven Vanackere, stelt vast dat de nood in de sector hoog blijft. Sinds de laatste rapportering op 30 juni 2007 is het aantal geregistreerde zorgvragen lichtjes gestegen: van 9.203 naar 9.235 (+0,3%). Ten opzichte van 31 december 2006 is de stijging 14,2%.

De stijging is te verklaren door het feit dat steeds meer mensen die een zorgvraag hebben zich ook effectief laten registreren. Door een betere diagnose van autisme en door een betere registratie in de minderjarigenzorg wordt het totale aantal geregistreerde personen met een handicap groter.

Dat deze personen geregistreerd zijn betekent niet dat ze nu helemaal niet worden geholpen. Ongeveer de helft ervan ontvangt al één of andere zorg. De andere helft gaat over mensen die in het eigen gezin of familie verblijven en hoogstens genieten van ambulante ondersteuning.

De beperkte stijging van het aantal zorgvragen is vooral het resultaat van het uitbreidingsbeleid. Dat beleid voorzag in 2007 in 344 bijkomende residentiële en 723 bijkomende ambulante plaatsen. Deze plaatsen werden vooral vanaf de maand september 2007 effectief in gebruik genomen en hadden vooral in het najaar een temperend effect op het totale aantal zorgvragen.

In de rapportering worden ook alle opgeloste geregistreerde zorgvragen in beeld gebracht. In de loop van 2007 werden 3647 zorgvragen beantwoord. Vergeleken met het gemiddelde van de opgeloste zorgvragen van de vorige vier jaar (2.756) is dit een toename van 32,3%. Zowel voor de dringende als voor de matig urgente vragen gaat het om een opvallende stijging.

Deze rapportering houdt nog geen rekening met de nieuwe uitvoeringsrichtlijnen van de zorgregie betreffende de twee nieuwe protocollen: de urgentiecodering en het protocol "noodsituatie". Deze startten vanaf 1 januari 2008.

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Harry Vanbuel
Tel: 02 552 64 89
GSM: 0475 89 49 25
Email: persdienst.vanackere@vlaanderen.be