Erasmus MC


Overheid legt verantwoordelijkheid gezond gedrag te veel bij...

De overheid legt de verantwoordelijkheid voor gezond gedrag te veel bij het individu. Overheden hebben de taak om risicofactoren in de omgeving van kwetsbare groepen te beperken, bijvoorbeeld door middel van verkooptijden, leeftijdsgrenzen of preventie. Dit is het pleidooi van prof. dr. Dike van de Mheen onlangs tijdens haar oratie bij het accepteren van de bijzondere leerstoel `Verslavingsonderzoek' aan het Erasmus MC, ingesteld door de Stichting Volksbond Rotterdam.

Pleidooi
Van der Mheen is tevens directeur van het IVO, wetenschappelijk bureau voor onderzoek naar leefwijzen en verslaving. Haar pleidooi is vooral gericht op de omgeving van verslaafden en van jongeren. Aanvullend op de eigen verantwoordelijkheid van deze groepen, is ook de maatschappij verantwoordelijk om hen te helpen. Omgevingsfactoren als werkloosheid, armoede en woonsituatie zijn immers ongelijk verdeeld over bevolkingsgroepen. Hier heeft het individu geen of weinig invloed op.

Zorgen
De overheid moet daarom de toegankelijkheid van middelen als alcohol en tabak beperken. Bovendien moet ze de mogelijkheden tot risicogedrag reguleren, zoals de toegang tot gokautomaten en het aanbod van computergames. Ook bij jongeren zouden beleidsmaatregelen meer en strenger moeten worden toegepast. Nederlandse jongeren drinken en blowen relatief veel en gebruiken veel middelen als xtc, paddo's en cocaïne. Dit baart zorgen, omdat het adolescente brein nog niet volledig is volgroeid en vatbaarder is voor veranderingen. Een belangrijk positief voorbeeld is het rookverbod per 1 juli 2008. Wat betreft alcoholgebruik denkt Van de Mheen aan strengere controle op de huidige leeftijdsgrenzen en verhoging van de leeftijdsgrens van verkoop van alle alcohol naar 18 jaar. Verder ziet zij in het drugsbeleid mogelijkheden voor nauwere samenwerking tussen zorg en repressie. In Rotterdam heeft dat bijvoorbeeld geleid tot een rustiger straatbeeld.

Publicatiedatum :03-04-2008