Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


prestatiebekostiging ziekenhuizen gebaseerd op zorgvuldige evaluatie

Tempo uitbreiding prestatiebekostiging ziekenhuizen gebaseerd op zorgvuldige evaluatie

Nieuwsbericht, 3 april 2008

Het ministerie van VWS is in overleg met de NZa en alle veldpartijen over uitbreiding en aanpassing van de prestatiebekostiging van ziekenhuizen per 1 januari 2009.

Tegelijkertijd worden de effecten van de invoering van het bestaande DBC-systeem zorgvuldig bewaakt en geëvalueerd. Het tempo en de omvang van de aanpassingen en uitbreidingen is vanaf het begin van het DBC-systeem in 2005 mede afhankelijk geweest van de zorgvuldigheid die nodig is om in een sector als de ziekenhuiszorg geen ongewenste effecten te laten optreden. Tegelijk moet er wel vaart zijn om de gewenste veranderingen te laten plaatsvinden. De verandering in bekostiging, die meer ruimte biedt aan ziekenhuizen en zorgverzekeraars, waarborgt dat de ziekenhuiszorg toegankelijk, efficiënt en kwalitatief hoogwaardig blijft.

Eind april 2008 wordt er een besluit genomen.

Het bestaande DBC-systeem voor ziekenhuizen is voldoende stabiel om op basis van de kennis en de ervaring die de afgelopen jaren is opgedaan een doorontwikkeld, vereenvoudigd systeem te ontwikkelen en in te voeren. Ook belemmert het systeem een verdere uitbreiding van de ruimte voor vrije prijsvorming niet. De gegevens die het DBC-systeem levert, maken juist een uitbreiding van vrije prijsvorming, al dan niet onder een prijsplafond, mogelijk.

De invoering van het bestaande DBC-systeem heeft geleerd dat belangrijke voorwaarden voor invoering van een nieuw DBC-systeem gelegen zijn in de mate waarin veldpartijen zich hebben kunnen voorbereiden, de tijd en de instrumenten die zij krijgen voor invoering en de herkenning van het DBC-systeem door veldpartijen. Dit alles vraagt om afstemming met het veld. De zorgvuldige uitbreiding van de prestatiebekostiging, deels met prijsplafond, sluit aan bij het regeerakkoord en maakt daarnaast vrije prijsvorming mogelijk.