Ingezonden persbericht


|
|Referenc|PB 17 040408                                           |
     |                                                       |
Vraag naar investeringen in logistiek vastgoed in Europa stijgt Investeringen over 2007 op E 15 miljard / Recordstijging in Nederland met 30%

Amsterdam, 4 april 2008 - Het totaal aan directe investeringen in logistiek vastgoed in Europa bedroeg E 15 miljard. Dit is 12% minder dan over 2006, maar nog altijd het op één na beste geregistreerde jaarresultaat. Dit blijkt uit het laatste Distribution Warehousing rapport van Jones Lang LaSalle. De vraag in geheel Europa wordt versterkt door de toename van outsourcing en de groeiende detailhandel. In 2007 nam de opname van warehouses in geheel Europa toe tot een recordhoogte van 14,5 miljoen m2, vergeleken met 12,2 miljoen m2 in 2006. De hoogste opnamegroeipercentages werden in de Centraal- en Oost-Europese markten geregistreerd, terwijl de "Grote 3" - Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk - verantwoordelijk waren voor bijna 44% van de totale opname in 2007.

De volumes namen in het Verenigd Koninkrijk, de grootste markt voor investeringen in warehousing van Europa, op jaarbasis 35% af tot E 4,3 miljard. In Duitsland, de grootste markt voor investeringen in warehousing op het Europese vasteland, stegen de transactiecijfers in 2007 met 5% naar E 2,3 miljard wat in lijn is met de cijfers over 2006. In Frankrijk zijn de investeringen meer dan verdubbeld (tot E 1,86 miljard) en in Nederland bedroegen de geregistreerde investeringen voor het eerst ruim E1,0 miljard, een stijging van 30% op jaarbasis.

Het onderzoek van Jones Lang LaSalle laat zien dat, ondanks de onrust op de financiële markten, 2007 een recordjaar was voor investeringen in de industriële sector op het Europese vasteland met E12,2 miljard aan investeringen, een stijging van E 1,3 miljard ten opzichte van 2006. Het onderzoek toont verder aan dat in de meeste opkomende markten, zoals Rusland en landen in Centraal- en Oost-Europa, het aandeel van gebruikers die tevens eigenaar zijn hoog blijft, wat de mogelijkheden voor investeerders beperkt. Hoewel de interesse van investeerders voor deze markten toeneemt, hebben de beperkte mogelijkheden ertoe geleid dat de opbrengsten afnemen, zodat de risicopremie in deze markten wordt geminimaliseerd en investeerders voorzichtig blijven.

In 2007 zijn de totale investeringsvolumes in geheel Centraal-Europa ten opzichte van 2006 met 50% toegenomen. In Noord-Europa werd in Zweden met E 1,78 miljard het sterke investeringsniveau gehandhaafd. In Zuid-Europa namen de investeringen af met 37%, als gevolg van een achteruitgang van bijna 70% in de Spaanse markt. De grootste daling in het investeringsniveau, bijna 90% ten opzichte van 2006, vond echter plaats in Rusland, waar de investeringsactiviteit met een hoogte van ongeveer E 104 miljoen in ieder geval beperkt was. Deze daling was het gevolg van een zeer beperkt aantal investeringsmogelijkheden, terwijl de vraag van investeerders zeer groot blijft.

De bouwactiviteit vertoonde ook in 2007 een stijgende lijn, een toename van 18% ten opzichte van het voorgaande jaar met ongeveer 10 miljoen m2 aan opgeleverde projecten. In Rusland werd het grootste nieuwe aanbod in 2007 geregistreerd (1,7 miljoen m2), gevolgd door Duitsland (1,5 miljoen m2), het Verenigd Koninkrijk (1,2 miljoen m2) en Polen (1,0 miljoen m2). In slechts enkele markten nam de bouwactiviteit af. De komende twaalf maanden zal naar verwachting meer dan 11,5 miljoen m2 aan warehouses worden gebouwd. Het grootste aanbod wordt in Centraal- en Oost-Europa ontwikkeld; Rusland heeft daarin het grootste aandeel met bijna 1,4 miljoen m2 nieuw vloeroppervlak in de pijplijn. De belangrijkste West-Europese markten hebben momenteel echter een potentieel die bijna even sterk is als die van de Centraal- en Oost-Europese markten. In Duitsland wordt in 2008 mogelijk de meeste nieuwe warehouses van Europa ontwikkeld, met een oppervlak van 1,5 miljoen m2.

Terwijl Jones Lang LaSalle's huurindex voor de belangrijkste warehouses in de loop van het jaar met 2,3% is gestegen, neemt deze in veel secundaire logistieke centra af en vindt in deze markten een algemene huuraanpassing plaats. Jones Lang LaSalle verwacht een beperkte huurstijging in 2008 omdat logistieke gebruikers hun kosten moeten verlagen en daartoe ook druk uitoefenen op verhuurders. De vraag naar warehousing blijft volgens Jones Lang LaSalle sterk, maar door hoge opleveringscijfers en het grote bouwpotentieel neemt het aanbod toe. De vastgoedadviseur verwacht dat de speculatieve bouw in 2008 nog geringer zal zijn, aangezien de meeste ontwikkelaars alleen op basis van een voorafgaande huurovereenkomst of op aanvraag werken.


- Einde bericht -



Ingezonden persbericht