Universiteit Maastricht

Persbericht
EMBARGO tot 4 april 2008 09.00

Universiteit Maastricht en DSM richten samen forensisch instituut op Officiële start 'The Maastricht Forensic Institute'

Na een voorbereidingsperiode van ruim een jaar gaat op 1 mei 2008 The Maastricht Forensic Institute (afgekort: TMFI) van start. TMFI brengt de bestaande kennis en infrastructuur van UM en DSM Resolve, het "high-end" analysecentrum van DSM in Geleen, samen als basis voor een forensisch instituut van topkwaliteit. Met de toekenning van een subsidie uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) is deze week de laatste cruciale stap gezet voor de officiële oprichting van het nieuwe instituut. Al eerder had de Provincie Limburg haar financiële steun toegezegd. In het kader van de Versnellingsagenda Limburg heeft de provincie de regionale ontwikkelingen op het terrein van de forensica omarmd. Om het TMFI te kunnen realiseren, heeft de Versnellingsagenda het initiatief doorgeleid naar de geëigende subsidieverleners.

Tot de oprichting van het nieuwe instituut was er slechts één instelling in Nederland die een breed pakket aan forensisch onderzoek kon aanbieden: het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) in Den Haag. Door de toenemende maatschappelijke en politieke aandacht voor thema's als veiligheid en criminaliteit en de toenemende zorg om de kwaliteit van strafrechtspleging worden steeds hogere eisen gesteld aan de kwaliteit van het forensisch bewijs. Bovendien neemt de vraag naar aanvullend forensisch onderzoek in de vorm van second opinions en contra-expertise substantieel toe, onder meer als gevolg van nieuwe wetgeving gericht op versterking van de positie van de verdediging en de kwaliteit van het deskundigenbewijs. Omdat second opinions per definitie niet kunnen worden uitgevoerd door hetzelfde instituut maar ook omdat in de bestaande vraag naar forensisch onderzoek bij politie, justitie en advocatuur niet altijd kan worden voorzien, is er duidelijk behoefte aan een forensisch instituut naast het NFI.

The Maastricht Forensic Institute streeft ernaar om na een opbouwfase van enkele jaren uit te groeien tot een breed forensisch instituut van topkwaliteit, met expertise in de forensische psychologie en psychiatrie, de rechtspsychologie, DNA-onderzoek, chemische en materiaalkundige analyse, digitale technologie en spraakonderzoek. De unieke aanwezigheid binnen één instituut van natuurwetenschappelijke en gedragswetenschappelijke expertise biedt nieuwe mogelijkheden voor integraal forensisch onderzoek. Deze unieke bundeling van competenties zorgt voor een nieuw en krachtig concept in de strafrechtwereld.

Het chemisch onderzoek wordt uitgevoerd bij DSM Resolve, dat daarmee de inzet van de expertise en geavanceerde analytische infrastructuur die op de Chemelot Research & Business Campus Sittard-Geleen aanwezig is substantieel uitbreidt. De overige expertise wordt geleverd vanuit de faculteiten Rechtsgeleerdheid en Psychologie van de Universiteit Maastricht. Zonodig worden externe partijen ingeschakeld voor het uitvoeren van specifieke expertises, bijvoorbeeld op het gebied van ICT of documentonderzoek.

Naast The Maastricht Forensic Institute, dat zich primair richt op zaaksonderzoek, kent de Universiteit Maastricht de masteropleiding Forensica, Criminologie en Rechtspleging en de mastertrack Psychology and Law. Doordat ervaren forensisch deskundigen nauw zijn betrokken bij het onderwijs ontstaat een verwevenheid van academisch onderwijs en onderzoek die borg staat voor een kwalitatief hoogwaardige evidence-based benadering van het forensisch zaaksonderzoek. Ook biedt TMFI op termijn stagemogelijkheden en onderzoeksprojecten aan de studenten van deze masteropleiding.

The Maastricht Forensic Institute (TMFI) zal geleid worden door wetenschappelijk directeur prof. dr. Ton Broeders, hoogleraar criminalistiek, en dr. ir. Bert Kip, General Manager DSM Resolve. Het instituut zal gebruik maken van de diensten van UM en DSM Resolve. De activiteiten zullen worden geconcentreerd in Maastricht(-Randwyck) en op de Chemelot Research & Business Campus Sittard-Geleen. TMFI zal vooral in het strafrecht actief zijn, met de rechterlijke macht, OM, politie en advocatuur als voornaamste opdrachtgevers.

Parallel aan de start van het instituut wordt een onderzoeksproject gestart voor kennisopbouw op het gebied van forensische methoden en technieken en de toepassing van bestaande kennis in methoden en technieken in het forensisch domein. Dit onderzoeksproject wordt voor ongeveer de helft gefinancierd uit subsidies en voor de andere helft door UM en DSM Resolve. De financiële steun is voor een belangrijk deel afkomstig van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). Het project levert een wezenlijke bijdrage aan de regionale economische ontwikkeling in termen van werkgelegenheid (50-60 banen). Om die reden ondersteunt ook de Provincie Limburg het project, als onderdeel van de Versnellingsagenda.

Noot voor de pers:
In januari 2007 verscheen al een persbericht over de benoeming van Ton Broeders en de oprichting van het TMFI (klik hier om dit persbericht te lezen). Voor meer informatie over de Versnellingsagenda: www.versnellingsagenda.nl Voor meer informatie over de inhoud van dit persbericht kunt u terecht bij:

Maastricht University:
Prof. dr. Ton Broeders, tel. 043 388 3236, e-mail APA.Broeders@metajur.unimaas.nl Afdeling Communicatie & Relatiebeheer: 043 388 5222, e-mail pers@bu.unimaas.nl (urgente zaken buiten kantooruren: 06 4602 4992)

DSM Resolve:
Dr. ir. Bert Kip, tel. 046 476 1674, e-mail bert.kip@dsm.com Afdeling Communicatie, DSM Nederland: Nelleke Barning, tel. 046 476 4077, e-mail nelleke.barning@dsm.com

Provincie Limburg:
De heer Ron Ogg, tel. 043 389 8865, e-mail lhp.ogg@prvlimburg.nl Cluster Communicatie: 043 389 8874, e-mail: pajm.savelkoul@prvlimburg.nl

Maastricht University: Leading in Learning
Thuis in Europa, gericht op de wereld. De Universiteit Maastricht is een stimulerende omgeving. Waar onderwijs en onderzoek elkaar versterken. Waar innovatie de maatstaf is. Waar talent alle ruimte krijgt zich te ontplooien. De Universiteit Maastricht telt zes faculteiten: Humanities and Sciences, Cultuur- en Maatschappijwetenschappen, Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde, Health, Medicine and Life Sciences, Psychologie en Rechtsgeleerdheid. De Universiteit Maastricht heeft wereldwijde bekendheid verworven met haar Probleem Gestuurd Onderwijs (PGO), waarmee onafhankelijke, ondernemende en probleemoplossende studenten worden opgeleid. Op het gebied van de forensica kent de Universiteit Maastricht de masteropleiding Forensica, Criminologie en Rechtspleging en de mastertrack Psychology and Law.

DSM Resolve
DSM Resolve is een vooraanstaand analysecentrum dat is gespecialiseerd in het oplossen van complexe vraagstukken met behulp van geavanceerde analysetechnologieën. Met een team van 100 experts wordt gewerkt voor een brede klantenkring in de segmenten polymeermaterialen, chemicaliën, forensics en Lifetech. DSM Resolve beschikt over een brede en moderne analytische infrastructuur. DSM Resolve is gevestigd op de Chemelot Research & Business Campus te Sittard-Geleen en is een service-organisatie van Koninklijke DSM N.V.