Politie Friesland

Politieberichten van vrijdag 4 april

Fryslân, 04-04-2008 o Politieberichten van donderdag 3 april 07.00 uur t/m vrijdagdag 4 april 07.00 uur

Heerenveen: politie lost inbraken in woningen en schuren op De politie heeft na een intensief onderzoek zeven mannen en twee vrouwen in de leeftijd van 16 tot 33 jaar uit Heerenveen aangehouden op verdenking van inbraken, diefstallen en heling. Deze misdrijven vonden plaats in de periode van half januari tot en met begin maart. In totaal werden tien inbraken in woningen opgelost, waarvan negen in Heerenveen en één in Oranjewoud. Ook werden twee inbraken in schuurtjes en de diefstal van twee mobiele telefoons opgelost. De inbrekers konden veelal binnenkomen omdat deuren of ramen niet goed waren afgesloten. De buit uit de woningen en schuurtjes bestond uit laptops, mobiele telefoons, fietsen en geld.
De verhoren
De politie kwam de verdachten op het spoor naar aanleiding van een onderzoek naar de diefstal van een mobiele telefoon op een school in Heerenveen. Tijdens de verhoren verklaarden de negen dat ze in verschillende samenstellingen van meestal twee of drie personen op pad gingen, waarbij ze veelal onder invloed van drugs verkeerden. De woning van één van de verdachten werd tijdens de inbraken gebruikt als uitvalsbasis. Bij een inbraak in een woning aan de Kastanjelaan werden de verdachten door de bewoner overlopen. Ze wisten te ontkomen door een stoel door de ruit van de woning te gooien en naar buiten te vluchten.
De buit
Een deel van de buit is teruggevonden en inmiddels door de politie teruggeven aan de rechtmatige eigenaren. Een aantal goederen werd na de inbraken door de verdachten in het water gegooid. Deze goederen zijn door politieduikers weer opgedoken. Ook in vier door de politie doorzochte woningen werden gestolen goederen aangetroffen. Daarnaast werden er twee nepvuurwapens en kleine hoeveelheden verdovende middelen aangetroffen en in beslag genomen.
Handel in verdovende middelen
Drie van de negen aangehouden Heerenveeners worden er tevens van verdacht dat ze zich naast de inbraken en heling ook nog bezig hielden met de handel in verdovende middelen. De drie handelden intensief in amfetamine en GHB.
Verdere strafvervolging
Na verhoor en een proces-verbaal mochten zes Feansters het politiebureau verlaten in afwachting van verdere strafvervolging. Een 17-jarige man, een 20-jarige vrouw en een 33-jarige man zijn inmiddels geleid voor de rechter-commissaris en zijn voor 14 dagen in bewaring gesteld.

Berlikum: inbraak sportkantine
De politie onderzoekt de inbraak in een kantine van een sportcomplex aan de Fugelsang. In de nacht van woensdag op donderdag werd daarvan een raam opengebroken, waarna onder meer een Tv-scherm en een computer werden weggenomen. Een 31-jarige inwoner deed namens de gedupeerde sportclub aangifte.

Gaastmeer: diefstal motor uit sloep
De politie stelt een onderzoek in naar de diefstal van een binnenboordmotor uit een sloep die lag in een jachthaven aan de Wieldyk. De motor moet zijn verwijderd tussen 5 februari en 2 april jl., toen de diefstal werd ontdekt. De 77-jarige eigenaar uit Amsterdam deed aangifte.

Lekkum: auto in sloot
De politie heeft donderdagmorgen hulp geleverd bij de afhandeling van een ongeval op de Bouwedyk. Een 25-jarige automobiliste uit Snakkerburen was daar de macht over het stuur van haar auto verloren en vervolgens zijdelings in een sloot tot stilstand gekomen. Ze werd met rugklachten per ambulance naar het ziekenhuis in Leeuwarden overgebracht. Daar bleek het letsel mee te vallen.

Wiuwert: woningbrand
De politie heeft donderdagmiddag geassisteerd bij een uitslaande brand in een woning aan de Labadistendyk. De brand werd kort na het middaguur ontdekt door een voorbijganger. Er waren op dat moment geen bewoners meer in het pand. De brandweer bluste het vuur. De woning liep forse schade op. Ook de naastgelegen woning liep rook en waterschade op. De brand is vermoedelijk ontstaan op de eerste verdieping. Mogelijk is een televisie die stand-by stond de oorzaak. Door de technische recherche zal daar een onderzoek naar worden ingesteld.

Harlingen: vijf zwartwerkers/illegalen bij horecacontrole De politie heeft donderdag een controle uitgevoerd bij Harlinger coffeeshops en buitenlandse horeca. In de zeven horecagelegenheden waren zes personen illegaal aan het werk. Vijf van hen werkten zwart; de zesde verbleef illegaal in Nederland. In twee zaken was alles in orde. In de twee coffeeshops werden vier personen bekeurd omdat ze zich niet konden legitimeren.

Noordwolde: rijbewijs ingevorderd na alcoholgebruik
De politie heeft donderdagmiddag het rijbewijs van een 54-jarige vrouw uit Noordwolde ingevorderd. De vrouw werd met haar auto gecontroleerd op de Industrieweg omdat ze haar gordel niet droeg. Bij controle bleek ze ook te hebben gedronken. Aan het bureau blies ze 785 ug/l. Naast de invordering kreeg ze een rijverbod en moet ze zich voor de rechter verantwoorden.

Gytsjerk: burenruzie ontaardt in vechtpartij
De politie heeft donderdagavond een 48-jarige man aangehouden op verdenking van mishandeling van zijn 41-jarige buurman. De verdachte was bij de woning van zijn buurman gekomen omdat hij het niets eens was met de wijze waarop die zijn auto geparkeerd had. Daarbij zou e verdachte volgens de buurman een vechthouding hebben aangenomen. Toen de buurman naar buiten kwam, ontstond een vechtpartij. Daarbij sneuvelde ook het glas van een achterlicht van een auto. Ook zou de verdachte zijn buurman met de dood hebben bedreigd. Uiteindelijk ging een ieder naar zijn eigen woning. De buurman deed aangifte en de verdachte werd door de politie aangehouden en voor nader onderzoek overgebracht naar het bureau.

Gorredijk: mishandeling na frustratie in verkeer
De politie stelt een onderzoek in naar de mishandeling van een 26-jarige man uit Gorredijk. Donderdagavond moest de aangever op de A7 had afremmen omdat een andere auto plotseling invoegde. De Gorredijkster haalde even later deze auto in. Tijdens het passeren wees hij naar zijn voorhoofd naar de inzittenden van de andere auto, een man en een vrouw. De andere auto volgde daarna de aangever tot aan zijn woning in Gorredijk. Daar stapten ze uit en de aangever werd meerdere keren door de man en de vrouw geslagen, die daarna wegreden. Meerdere getuigen zagen het gebeuren. Het kenteken werd genoteerd. De politie stelt een onderzoek in naar de verdachten.

Augustinusga: bestuurder onwel, eenzijdig ongeval
De politie heeft donderdagavond en onderzoek ingesteld naar een eenzijdig ongeval op de Uterwei. De bestuurder van een personenauto, een 37-jarige man uit Kollum, slingerde volgens getuigen over de weg. Vermoedelijk was de bestuurder onwel geworden. Hij reed via het fietspad het talud af en kwam tegen een boom tot stilstand. Hij is ter observatie overgebracht naar het ziekenhuis in Dokkum.

Wolvega: politie zoekt getuigen eenzijdig ongeval
De politie is op zoek naar getuigen van een doorrijden na aanrijding op donderdagavond op de Ambachtsstraat. Omstreeks 22.15 uur hoorde een bewoner van deze straat een harde klap. Hij keek naar buiten en zag dat een auto in zijn voortuin geparkeerd stond. De bestuurder van de auto, een 4-deurs BMW, reed vlug achteruit en daarna weg in de richting van de Kerkstraat. Een siermuurtje en de brievenbus werden volledig vernield. Door de politie werd direct een onderzoek in de omgeving ingesteld. De auto, die vermoedelijk aan de voorzijde zwaar beschadigd is, werd niet gevonden.
Hopelijk kunnen getuigen klaarheid brengen in deze zaak. Zij kunnen zich melden bij de politie via 0900 8844.

Drachten: politie houdt verdachte aan voor bedreiging
De politie heeft donderdagavond in de Tine Talmanstraat een 35-jarige inwoner van Drachten aangehouden op verdenking van bedreiging. Een voorbijganger was getuige van een vechtpartij tussen twee mannen en waarschuwde de politie. Eenmaal ter plaatse bleek dat de 35-jarige man een 35-jarige plaatsgenoot met een mes had bedreigd. De verdachte werd hierop aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hier werd hij voor nader onderzoek ingesloten. De aanleiding van de bedreiging is nog onbekend.

Heerenveen: rijder onder invloed van drugs
De politie heeft donderdagavond op de Heideburen een 19-jarige bromfietser uit Jubbega aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed van drugs. De bestuurder viel op omdat hij bij het zien van de politie er direct vandoor ging. Na een achtervolging kond de bromfietser op de Heideburen aan de kant worden gezet. De bestuurder kon nauwelijks stilstaan en sprak zo snel dat de agenten hem nauwelijks konden volgen. Omdat er vermoeden bestond dat de man onder invloed van drugs verkeerde werd hij voor een bloedproef overgebracht naar het politiebureau. Bij zijn fouillering vonden de agenten wiet en een grinder, een apparaatje waarmee je grove stukken wiet kunt vermalen tot in joints bruikbare kruimels. Na verhoor, een proces-verbaal en een rijverbod van twaalf uur mocht de man het bureau verlaten.

Ferwert: rijden onder invloed en rijden zonder rijbewijs
De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag op de Ljouwerterdyk een 36-jarige automobilist uit Ferwert aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed en het rijden zonder rijbewijs. Tijdens een surveillance wilden de agenten een bestuurder controleren. Net voordat ze hem een stopteken wilden geven, gaf de bestuurder gas. Uiteindelijk stopte de automobilist op de Ljouwerterdyk, maar wilde vervolgens niet uit zijn auto stappen. Na zon tien minuten praten verliet de man zijn auto en ging vrijwillig mee naar het politiebureau voor een ademanalyse. Hier blies de bestuurder 310 ug/l, goed voor een rijverbod van vier uur en een proces-verbaal. Na onderzoek bleek tevens dat de bestuurder zijn rijbewijs ongeldig was verklaard. Ook hiervoor werd proces-verbaal opgemaakt.

Leeuwarden: politie houdt verdachte aan voor vernieling
De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag op de Nieuwestad een 19-jarige inwoner van Hoek van Holland op heterdaad aangehouden. Surveillerende agenten zagen dat de man een fiets in de gracht gooide. De verdachte werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hier werd hij voor nader onderzoek ingesloten.

Wolvega: automobilist aangehouden voor bezit harddrugs
De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag op de Steenwijkerweg een 19-jarige automobilist uit de gemeente Steenwijk aangehouden op verdenking van het bezit van harddrugs. Na een stopteken werden de bestuurder en zijn twee passagiers gecontroleerd. In de auto vonden de agenten een zak met wiet en een blikje met daarin negen zakjes met daarin wit poeder, vermoedelijk harddrugs. De 19-jarige bestuurder werd aangehouden. Tijdens zijn fouillering vonden de agenten drie xtc-pillen. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Franeker: politie houdt verdachte aan voor misbruik 1-1-2 en 0900 8844 De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag in een woning in Franeker een 35-jarige vrouw aangehouden op verdenking van misbruik van 1-1-2 en 0900 8844. De vrouw belde tussen 23.50 uur en 03.30 uur 15 keer met 0900- 8844 en één keer met 1-1-2. De 35-jarige vroeg keer op keer om actie van de politie omdat haar echtgenoot haar paspoort zou hebben gestolen. De medewerker van de meldkamer legde haar diverse malen uit dat ze hiervoor de volgende ochtend aangifte kon doen aan het politiebureau. Ondanks deze duidelijk uitleg bleef de vrouw bellen. Na het zestiende telefoontje werd de vrouw in haar woning aangehouden. Hierbij werden ook haar drie mobiele telefoons in beslag genomen. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.
Het alarmnummer 1-1-2 is bedoeld in zaken waarin elke seconde telt, bijvoorbeeld aanrijdingen met letsel, een vechtpartij maar ook als u getuige bent van een vernieling of diefstal van een fiets. Het nummer 0900 8844 is bedoeld voor niet spoedeisende zaken. Indien deze nummers te vaak onnodig gebeld worden, loopt de bereikbaarheid van de politie gevaar.