OPG Groep N.V.

Persbericht

Utrecht, 4 april 2008

Status Transitieakkoord en lange termijn visie
overheid

Op 2 april heeft de minister van Volksgezondheid overleg gevoerd met het parlement over het geneesmiddelenbeleid. Daaruit is gebleken dat de status van het Transitieakkoord ongewijzigd is. Tevens heeft de minister aangekondigd voor de zomer met een definitief plan over de toekomstige marktordening in de farmaceutische kolom te komen.

In september 2007 sloot de overheid een convenant met generieke fabrikanten, de innovatieve industrie, zorgverzekeraars en apothekers. Dit zogeheten Transitieakkoord bevatte de afspraak over besparingen op de geneesmiddelenuitgaven van 340 miljoen in 2008 en additioneel 116 miljoen in 2009.

De minister van Volksgezondheid heeft op 2 april in het parlement gesteld dat het Transitieakkoord van kracht blijft, inclusief de daarin opgenomen taakstellingen. Ten aanzien van de taakstelling voor 2008 ( 340 miljoen) heeft de minister gezegd dat hij deze niet ter discussie zal stellen. Ten aanzien van de taakstelling voor 2009 (additioneel 116 miljoen) geldt volgens de minister hetzelfde, met het voorbehoud dat de uitkomst van een nieuw onafhankelijk onderzoek naar kortingen op geneesmiddelen eventueel tot aanpassing van de taakstelling kan leiden. Wij gaan er vanuit dat dit alleen aan de orde kan zijn als nieuw onderzoek uitkomsten laat zien, die afwijken van de cijfers van de Nederlandse Zorgautoriteit, die als uitgangspunt hebben gediend voor het Transitieakkoord.

Het Transitieakkoord laat ruimte voor een landelijk en individueel preferentiebeleid door zorgverzekeraars. Over de omvang waarin en de manier waarop zij dit doen, loopt thans een hoger beroep tussen zorgverzekeraars en de koepel van generieke fabrikanten. Op 22 april doet de rechter uitspraak in deze zaak. Er zijn twee zorgverzekeraars die hebben laten weten op korte termijn individueel preferentiebeleid te willen voeren. De koepel van generieke fabrikanten heeft laten weten dat dit beleid in hun ogen prematuur is in het licht van het nog lopende kort geding. Fabrikanten moeten hun prijzen voor het preferentiebeleid nog aanmelden. Deze worden op zijn vroegst eind april bekend. Wij gaan er vanuit dat financiële effecten van het voorgenomen preferentiebeleid passen binnen de afspraken over de taakstelling in het Transitieakkoord. Wij verwachten op dit moment hiervan geen additionele effecten op het bedrijfsresultaat van Apotheken Nederland in 2008.

Handelsregister Utrecht nr. 30000534
OPG Groep N.V.

2

In het parlement heeft de minister van Volksgezondheid verder de overheidsvisie op de toekomstige ordening in de farmaceutische kolom toegelicht. Daarbij heeft de minister gesproken over een gebod voor apothekers om de inkoopprijs van geneesmiddelen bij de zorgverzekeraar te declareren. Ook stelde de minister voor het apotheektarief te dereguleren. Deze voorstellen zouden op zijn vroegst vanaf 1 januari 2010 van kracht worden.

Wij constateren dat deze en andere onderdelen van de visie op dit moment slechts in algemene zin bekend zijn en veel vragen oproepen. Wij gaan ervan uit dat deze vragen beantwoord zullen worden voordat de minister zijn definitieve plannen voor het zomerreces aan het parlement aanbiedt. Wij gaan er niet vanuit dat de voorlopige visie van de overheid een verbod op inkoopmarge voor apotheken betekent.

Voor nadere informatie

Catrien van Buttingha Wichers, hoofd Corporate Communicatie Telefoon: +31(0)30 282 16 09,
Mobiel: +31(0)6 5339 3665
E-mail: c.v.buttingha@groep.opg.nl
www.opggroep.nl

OPG Groep is een retail- en distributieonderneming voor geneesmiddelen en medische middelen. Daarbij maakt OPG gebruik van drie kanalen: het voeren van apotheken en een groothandel (apotheken), het aanbieden van medische middelen voor de thuiszorg en daaraan gerelateerde diensten (direct) en de marketing en distributie van geneesmiddelen en medische middelen aan ziekenhuizen en verpleeghuizen (institutioneel). De consument staat centraal: de klant vraagt en OPG levert, via welk kanaal dan ook.
OPG is marktleider op de Nederlandse markt en daarnaast ook actief in Polen, de Verenigde Staten, België, Duitsland, Denemarken, Noorwegen, Hongarije en Zwitserland. OPG heeft circa 7.700 medewerkers in dienst.
OPG is opgericht in 1899 en staat sinds 1992 genoteerd aan Euronext Amsterdam.

Handelsregister Utrecht nr. 30000534
OPG Groep N.V.

Europalaan 2, Utrecht Corporate Communicatie Postbus 2066 Telefoon: +31(0)30 2821609 3500 GB Utrecht Fax: +31(0)30 2821660


---- --