Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 103/GH
Datum: 4 april 2008

Fryslân krijgt Taskforce huisvesting statushouders 'Wolkom yn Fryslân'

Friese gemeenten en provincie Fryslân hebben donderdagochtend 3 april samen besloten een taskforce voor de huisvesting en integratie van statushouders en mensen die vallen onder de generaal pardon regeling op te starten. De taskforce zet zich in voor huisvesting van deze groep. De partijen zorgen ook voor scholing, werk, opleidingen en andere benodigde zaken om hen goed thuis te laten voelen in de Friese samenleving. De provincie Fryslân organiseert nog voor de zomer een eerste bijeenkomst waarbij de taskforce zal worden opgericht. Het is de bedoeling dat in de taskforce vertegenwoordigers komen van onder andere Friese gemeenten, woningbouwcorporaties, COA, CWI, ondernemers, onderwijsinstellingen maar ook mensen uit de doelgroep zelf.

Elk halfjaar krijgen gemeenten een nieuwe taakstelling van het Rijk voor het huisvesten van statushouders. In Fryslân betekent dit voor het komende halfjaar dat er 77 statushouders gehuisvest moeten worden. Daarbij komen in Fryslân ruim 1000 mensen die onder de generaal pardonregeling vallen. De laatste groep moet voor 2010 gehuisvest worden. Fryslân is van oudsher gastvrij als het gaat om de opvang van asielzoekers en vluchtelingen. Er worden provinciaal tot nu toe meer statushouders gehuisvest dan de verplichte taakstelling.

'Wolkom yn Fryslân' zorgt voor een integrale aanpak. Niet alleen wordt er gezorgd voor huisvesting maar ook andere zaken worden geregeld zodat deze groep goed kan functioneren in de Friese samenleving. "Voor de een is dat werk, voor de ander opleiding. Ik heb er vertrouwen in dat we in Fryslân gezamenlijk met alle organisaties ervoor zorgen dat deze mensen een echt thuis krijgen, en dat is in het belang van iedereen", aldus gedeputeerde Anita Andriesen.

Op dit moment zijn er al initiatieven om mensen te laten integreren, bijvoorbeeld met laagdrempelige informatie over de gemeente in het algemeen zoals de gemeente Skarsterlân-Sleat dat organiseert. Een ander voorbeeld is van Talent Werkt waar op initiatief van de heer Hageman van de Dokkumer Vlaggencentrale stage- en werkplekken worden gezocht voor statushouders. Manifestatie
De heer van der Kooi heeft namens KAW en Talent Werkt het idee gepresenteerd om in de loop van dit jaar een grote manifestatie 'Wolkom yn Fryslân' te houden. Tijdens deze manifestatie moeten de mensen om wie het gaat in contact worden gebracht met organisaties die woningen, werk en opleidingen aanbieden.


---- --