Universiteit van Tilburg

8 april 2008

Geschiedenis van de pedel centraal op Pedellendag 2008 in Tilburg

Bijeenkomst universitaire 'ceremoniemeesters' van Nederland en Vlaanderen

Met decorum, lering en vermaak is vrijdag de jaarlijkse pedellendag gehouden aan de Universiteit van Tilburg. Ruim zestig Nederlandse en Vlaamse pedellen van universiteiten, die onder meer functioneren als ceremoniemeesters bij academische plechtigheden, ontmoetten elkaar aan de Universiteit van Tilburg. De dag werd opgeluisterd door een lezing van hoogleraar Cultuur in Brabant Arnoud-Jan Bijsterveld over de geschiedenis van de pedel en een ontmoeting van de pedellen met het Tilburgse schuttersgilde St. Sebastiaan en het kookgilde St. Laurentius.

De pedel is bewaker van een serieus spel, betoogde hoogleraar Arnoud-Jan Bijsterveld ten overstaan van vrijwel alle pedellen van Nederland en Vlaanderen. De oorsprong van het beroep pedel is minstens terug te voeren op de Middeleeuwen, toen zwaarddragers bijvoorbeeld koning Harold beschermden en bewaakten (anno 1066). Vergelijkbare beroepen waren en zijn die van heraut, portier, gerechtsbode en kamerbode. Ook schutterijen hadden iemand die obstakels verwijderde of kerkelijke processies begeleidde: de bieleman.

De staf van de pedel, maar ook koninklijke scepters, zijn afgeleid van de knots, aldus Bijsterveld. Het huidige ceremoniële 'wapen' is echter louter een symbool van autoriteit en waardigheid. In de Tilburgse pedelstaf is een zilveren koopvaardijschip verwerkt, dat herinnert aan de oorsprong van de UvT als handelshogeschool.

Anno 2008 dragen universitaire pedellen voornamelijk zorg voor academische plechtigheden, waarvan de promotie de meest voorkomende is. Aan de Universiteit van Tilburg vinden er zo'n 85 per jaar plaats. Gehuld in een toga en uitgerust met zijn staf, treedt de pedel op als ceremoniemeester en verlost de promovendus na 45 minuten met de woorden 'Hora est' (het is tijd) van een pittige ondervraging door hoogleraren, waarna hij of zij officieel de doctorstitel verkrijgt. De pedellendag, georganiseerd door de Tilburgse pedel Wilko Elsinga, werd bezocht door 61 van zijn collega's. Na de lezing van Bijsterveld verzorgde het Koninklijk Handboogschuttersgilde St. Sebastiaan van Willem III het middagprogramma, samen met het Tilburgse kookgilde St. Laurentius. De dag werd passend besloten met een vendelgroet en een bourgondische maaltijd.