Partij van de Arbeid

PvdA Tweede-kamerlid Pauline Smeets blij met kabinetsbesluit koopzondagen

04-04-2008 08:50

PvdA Tweede-kamerlid Pauline Smeets is blij dat het kabinet besloten heeft dat gemeenten zelf mogen beslissen over het aantal koopzondagen. 'Een hele goede zaak dat we niet in Den Haag gaan bepalen waar precies de winkels in het land wanneer open zijn', aldus Smeets.

Ook in de toekomst kunnen gemeenten zelf beslissen over het aantal koopzondagen. Er komt dus geen toets vooraf door het rijk. Dat heeft het kabinet besloten. De bestaande regeling die 12 koopzondagen per jaar mogelijk maakt blijft bestaan.

Gemeenten kunnen er echter om redenen van toerisme voor kiezen om dat aantal uit te breiden. PvdA-Tweede Kamerlid Pauline Smeets: 'Dit is nou juist wat de PvdA wil: de besluitvorming zo dicht mogelijk bij burgers en bedrijven zelf. Ik ben ook blij dat we de kleine winkelier tegemoet zijn gekomen.'

De nieuwe regeling verduidelijkt de toerisme-criteria, waardoor gemeenten scherper de diverse belangen kan afwegen. Burgers en bedrijven die het niet eens zijn met wat de gemeente besluit kunnen in beroep bij het College van Beroep voor het Bedrijfsleven.