Gemeente Heusden


Duurzame energie voor MFA Palet Vliedberg 4 april 2008 Geplaatst op: 4 april 2008
Duurzame energie voor MFA Palet Vliedberg

Het college van Heusden heeft op 25 maart besloten dat in de toekomstige multifunctionele accommodatie (MFA) Palet Vliedberg gebruik gemaakt gaat worden van duurzame energie. Het is niet alleen goed voor het milieu, het leidt eveneens tot lagere energielasten voor de gebruikers, het verhoogt het comfort en verbetert het binnenklimaat.

Op basis van onderzoeken is gekozen voor een aantal maatregelen. Daarmee wordt enerzijds energie teruggewonnen, waardoor het verbruikt afneemt. Anderzijds vindt het opwekken van de energie op een duurzame manier plaats. Zo wordt warmte en kou bijvoorbeeld opgeslagen in het grondwater. In de zomer kan met deze voorraad koude lucht worden gekoeld en in de winter wordt de warmte-energie gebruikt voor het verwarmen van het gebouw. Daarnaast zorgt vloer- of wandverwarming ervoor dat er met lagere temperaturen wordt verwarmd. Hierdoor ontstaat er minder luchtstroming (`tocht'), voelt men zich comfortabeler en gaat er bovendien geen ruimte verloren aan radiatoren.

In het programma van eisen en het contract met Woonveste was nog geen rekening gehouden met de keuze voor duurzame energie. De gemeente betaald daarom aan Woonveste per jaar 18.000 euro extra huur voor deze investeringen. Aan de gebruikers wordt een hogere huur doorberekend. De besparing van de energielasten weegt op tegen deze huurverhoging, waardoor dit voordeel uiteindelijk aan de gebruikers ten goede komt. Met hen worden nog aanvullende afspraken gemaakt en deze worden meegenomen in het op te stellen accomodatiebeleid.