Vereniging Milieudefensie
Persbericht

Lokale groepen in actie tegen nieuwe bedrijventerreinen
Aarde scheppen voor het parlement

Amsterdam, 4 april 2008 -- Volgende week scheppen milieugroepen uit het hele land kruiwagens vol met aarde uit een bedreigd landschap in hun omgeving. De lokale schepacties maken deel uit van de landelijk ¨Actie Kruiwagen¨, die geïnitieerd is door Milieudefensie. Op donderdag 24 april brengt Milieudefensie de kruiwagens met ´te beschermen aarde´ naar de Tweede Kamer in Den Haag, die op die dag vergadert over het nationale beleid voor bedrijventerreinen en de Hoeksche Waard. Daar vraagt de landelijke vereniging Milieudefensie de Tweede Kamer om dertig landschappen, die daar symbolisch aanwezig zijn als dertig kruiwagens met aarde, te beschermen.

De te beschermen landschappen zijn beoogde locaties voor nieuwe bedrijventerreinen. Klaas Breunissen, campagneleider Ruimte bij Milieudefensie: "Die nieuwe bedrijventerreinen zijn niet alleen een grote aantasting van het landschap, maar ook nog eens overbodig. Als we eerst de bestaande bedrijventerreinen opknappen en herstructureren kunnen we daar nog jaren mee vooruit". De Actie Kruiwagen maakt deel uit van de vorig jaar ingezette campagne 'Spaar het Landschap, Recycle de Ruimte'. In de campagne staat 30 bedreigde landschappen centraal. Milieudefensie werkt in deze campagne samen met lokale milieu- en bewonersgroepen.

Naast de dertig kruiwagens met grond wil Milieudefensie het parlement de 80.000 handtekeningen-kaarten aanbieden die verzameld zijn tijdens de campagne. Op de handtekeningenkaarten staan de volgende drie eisen aan regering en parlement:
1) Stop de aanleg van nieuwe bedrijventerreinen zolang oude leegstaan.
2) Maak intensiever gebruik van de ruimte.
3) Stel een fonds in voor de herstructurering van oude bedrijventerreinen.

Data Actie Kruiwagen
Alphen aan de Rijn - Onder de hefbrug: woensdag 9 april, 10 uur. Leeuwarden - Stichting Bim Bom: donderdag 17 april. Purmerend - Baanstee-Noord-Nee: vrijdag 18 april, 10.15 uur. Steenbergen - Glashard-Nee & Stichting Behoud Open Polders: zaterdag 19 april. Uden - Platform tegen Waalboss: zondag 20 april. Hoeksche Waard - Vereniging Hoekschewaards Landschap: woensdag 23 april, 16.30 uur. Apeldoorn-RBT-Nee-woensdag 16 april, 15 uur. Woensdrecht, Roermond, Eijsden en Rijssen-Holten hebben ook een publieke schepactie, maar de data zijn nog niet bekend. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Milieudefensie.

Ook groepen in Berkhout (Noord-Holland), Veere, Borsele (Zeeland), Raalte, Olst-Wijhe (Overijssel), Leusden (Utrecht), Tytsjerksteradiel (Friesland), Moordrecht (Zuid-Holland) en Assen (Drenthe) scheppen aarde op hun kruiwagens, om die aan te kunnen bieden op 24 april.

Foto´s van de lokale acties zijn te vinden op onze website:
http://www.milieudefensie.nl/ruimte/activiteiten/fotogalerij/actie-kruiwagen