NOC*NSF


Arnhem, 4 april 2008

190.049 Nederlanders tegelijk in beweging

AMSTERDAM - Op 1183 locaties in het hele land waren op 3 april van 11.30 tot 12.00 uur in totaal ruim 190.000 Nederlanders in beweging. Daarmee is de recordpoging op de Dag van 30 minuten geslaagd.

Om precies half 12 gaven Kees Sijbesma (directeur Nationale Sportweek) Clémence Ross (directeur Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen), staatssecretaris Jet Bussemaker en Caroline Gehrels (wethouder Amsterdam) het startsein voor het half uur actie. Dat gebeurde op de Nieuwmarkt in Amsterdam, waar leerlingen van vier scholen, een delegatie van de marine en bewoners van het aangelegen woningencomplex konden dansen, Nordic Walking, steppen en spinning. Sportweekambassadeur Jochem van Gelder stond zelf ook op de stepplank en liep rond met poles; zangeres Edsilia Rombley 'bewoog hemel en aarde' om iedereen in beweging te houden.

Naast de sporten op de hoofdlocatie konden in het hele land activiteiten worden georganiseerd. Zo liet Atos Origin drieduizend skippyballen voor haar personeel invliegen, kon je dertig minuten ismakogisch bewegen in Enschede, waren in Breda zesduizend kinderen aan het touwtjespringen en werden zelfs in kinderdagverblijven de baby's in beweging gezet. De kaart van Nederland die op het podium in Amsterdam was neergezet, was volledig bedekt met locaties, ruim elfhonderd dus. Een overzicht van de evenementen is te vinden op de sites van de sportweek (www.nationalesportweek.nl) en van NISB (www.30minutenbewegen.nl).

Net voor de 30 minuten recordpoging vond een ondertekening plaats in het kader van het Nationaal Actieplan Sport en Bewegen (NSAB). Staatssecretaris Jet Bussemaker, Ralph Pans (voorzitter directieraad VNG) en NOC*NSF voorzitter Erica Terpstra zetten hun handtekening onder de overeenkomst, waarmee geld beschikbaar wordt gesteld om de zogenaamde te-weinig-actieven meer en structureel in beweging te krijgen. Doel van het NASB in 2012 is: . minimaal 70% van de volwassenen voldoet aan de beweegnorm; . minimaal 50% jeugdigen (4-17 jaar) voldoet aan de beweegnorm; . het percentage inactieve volwassenen is maximaal 5%. Voor de uitvoering van het NASB is een budget van 38 miljoen beschikbaar. Het actieplan wordt uitgevoerd door NOC*NSF en NISB.


-----------------------

Nederlands Olympisch Comité
Nederlandse Sport Federatie
Papendallaan 60
Postbus 302
6800 AH Arnhem
Telefoon (026) 4834400
Telefax (026) 4821245


---- --