Koninklijke Nederlandse Schaakbond


---

HSG Open 2008 in april gelijktijdig met NK in Hilversum

Het HSG Open 2008 vindt voor de derde keer plaats gelijktijdig met het Nederlands Kampioenschap Schaken voor heren en dames te Hilversum. Het HSG Open start op zaterdag 5 april en duurt tot en met zondag 13 april 2008. Hiermee vallen er vier dagen in het weekend, wat gunstig is zowel voor de spelers als het publiek.

Er wordt een 9-rondig Zwitsers toernooi gespeeld, bestaande uit een A- en een B-groep. De organisatie is volop aan de gang en gesprekken met sponsoren lopen.

Het toernooi vindt wederom plaats op het MediaPark te Hilversum, dit jaar in Studio 2. Het geheel krijgt een grootser denksportkarakter omdat ook het NK dammen en het evenement 'Hilversum Denkt' worden geïntegreerd.

Meer informatie en inschrijven via www.hsghilversum.nl/hsgopen2008.
---

Halve Finale Nederlands Kampioenschap begint in weekend van 5 en 6 januari

HILVERSUM - Zaterdag 5 en zondag 6 januari is de gemeente Hilversum opnieuw gastheer van de Halve Finale van het Nederlands Kampioenschappen Schaken. De Burgerzaal in het Raadhuis van Hilversum zal dan overvol zijn met schakers

In het eerste speelweekend zullen 48 schakers en schaaksters strijden om vier plaatsen in het NK Schaken Algemeen en vier plaatsen in het NK Vrouwen.

De Halve Finale van het NK Algemeen start met 32 spelers en wordt gespeeld volgens de knock-out-formule. In het tweede weekend zullen 16 spelers over zijn en de derde ronde bestaat uit 8 spelers. De Halve Finale van het NK Vrouwen start met 16 spelers, zij hebben twee ronden nodig om te weten wie zich plaatsen.

De eerste ronde in het Hilversumse raadhuis begint zaterdag 5 januari om 13.00 uur, de tweede ronde zondag om 11.00 uur. Een aantal partijen zal live te volgen zijn via de website www.schaakbond.nl/nk2008/hf. De toegang voor de bezoekers in de speelzaal is gratis.

Het eerste weekend zal Internationaal Meester Paul Boersma commentaar geven op de belangrijkste partijen.
Het volledige speelschema kunt u vinden op de website van de Halve Finale. Daar treft u ook een deelnemerslijst aan.
---

Joris Luyendijk zal op drie vrijdagen bij de VPRO de serie Wintergasten presenteren. Een van zijn gasten is de voormalige wereldkampioen schaken Garry Kasparov. Op woensdag 19 december was Luijdenijk te gast bij Pauw en Witteman. Bij die gelegenheid heeft hij de Nederlandse schakers opgeroepen vragen aan Kasparov te mailen naar Wintergasten.
De uitzending met Kasparov zal plaatsvinden op vrijdag 11 januari. Alle informatie over de uitzending van Wintergasten met Kasparov en over de andere Wintergasten van dit jaar (Naomi Klein op 28 december en Bishop Desmond Tutu op 4 januari) is te vinden op de website van de VPRO: www.vpro.nl/programma/wintergasten/.