Gemeente Heerlen

Persbericht

Nationaal museumweekend

"De kunst van de waarheid"
Zaterdag 5 en zondag 6 april 2008
Stadsgalerij gratis toegankelijk!

Zaterdag 5 en zondag 6 april is het weer NATIONAAL MUSEUMWEEKEND. Dat betekent dat de Stadsgalerij Heerlen dit weekend van 11.00 tot 17.00 uur aan iedereen GRATIS toegang verleent. Tijdens dit weekend draait het in het museum om de bijzondere collectietentoonstelling VISUAL MOODS en om de installatie TENSLOTTE. HONDENVOER van de jonge kunstenaar Martina Florians.
Met enige regelmaat presenteert de STDSGLR werken uit haar verzameling, iedere keer in een nieuwe samenhang, of vanuit een nieuw uitgangspunt. Deze keer vormt de letterlijk lichtgevende installatie `Lollipop' van de Duitse kunstenaar Regine Schumann (1961) de stimulans voor een associatieve keuze uit de eigen collectie. Visual Moods verbindt `Lollipop' met schilderkunst in velerlei gedaanten en biedt de mogelijkheid diverse schilderkunstige `stemmingen' te ondergaan. In de tentoonstelling is werk te zien van uiteenlopende kunstenaars zoals Ben Akkerman, Jan Andriesse, Rob Birza, Koen Delaere, Sidi El Karchi, Krijn de Koning, George Korsmit, Katinka Lampe, Rinke Nijburg, Marjolein Rothmann, Robert Zandvliet & vele anderen.

Ook zijn er tal van activiteiten te beleven in het kader van het thema van het museumweekend `De kunst van de waarheid'!

HET UUR VAN DE WAARHEID: een interactieve kennismaking met de collectie Onder begeleiding van een deskundig museummedewerker, maakt de bezoeker een rondgang door de tentoonstelling. Bij het kijken naar en praten over de schilderijen staat de `waarheidsvin- ding' centraal. Is oude kunst, met zijn realistische weergave van onderwerpen meer `waar' dan hedendaagse? Kan er in de kunst überhaupt van `waarheid' gesproken worden? Bezoekers worden uitgenodigd hierover na te denken en hun mening te geven. Beide dagen om 12.00 u; max. aantal deelnemers per keer: 20 Duur: ca. 1 uur; gratis

MUSEUMSPEL
Speels leren kijken naar kunst en waarnemen (waar of niet waar?) op verschillende manieren voor jong en oud. Dit museumspel maakt het mogelijk! Met een grote dobbelsteen en pion spelen de deelnemers een soort `ganzenbord', waarbij het gehele museum dienst doet als speelbord. De spelers komen verschillende kunstwerken tegen die hun lot bepalen. Wat zie je nu eigenlijk op het schilderij en is het wel waar wat je daar ziet? Probeer de vragen te beantwoorden en voer de opdrachten uit. Wie bereikt als eerste het eindpunt en wint hiermee een mooie prijs? Voor deelnemers vanaf 12 jaar. Zaterdag de hele dag, behalve tussen 12.00u en 13.00u Duur: ca. 1 uur; gratis

VOOR DE JONGSTE MUSEUMBEZOEKERS
Probeer, al tekenend, plakkend en schilderend, een van de schilderijen uit het museum te kopiëren. Lijkt het of niet? Waarom wel/niet? Natuurlijk mag er ook een heel eigen schilderij verzonnen worden.

MUZIEK
In het kader van het Charles Hennen Concours worden in het museum door Ensemble 88 (hedendaagse kamermuziek) diverse muziekstukken gespeeld. Zondag:
14.30 u ­ 15.15 u Russische muziek
15.30 u ­ 16.15 u Hongaarse muziek
16.30 u ­ 17.15 u Nederlandse muziek

CATALOGI TE KOOP PER POND
Dit weekend worden diverse catalogi uit de voorraad per pond verkocht. Ruime keuze én de mogelijkheid om oude, wellicht unieke tentoonstellingscatalogi te bemachtigen! Het gewicht bepaalt de prijs.

WIN EEN BOEKENPAKKET
Met het thema van het museumweekend in gedachten, bestaat de mogelijkheid een prachtig boekenpakket te winnen!
Degene die het `ware' gewicht raadt van dit pakket, krijgt dit ­ na het weekend ­ gratis uitgereikt.

Kortom, een flink aantal redenen om de Stadsgalerij tijdens het Nationaal Museumweekend te bezoeken. Openingstijden: zaterdag en zondag van 11.00 tot 17.00; toegang gratis. Zie voor meer informatie over de activiteiten onze site: www.stadsgalerijheerlen.nl.




Gemeente Heerlen