Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Laren, 25 maart 2008

Singer Solo: Aat Veldhoen, grafiek

5 april t/m 12 oktober 2008
In de reeks Singer Solo belicht Singer Laren telkens een onderwerp uit de eigen collectie. Ditmaal is dat de kunstenaar Aat Veldhoen (Amsterdam 1934).

Het grafische werk van Aat Veldhoen in de collectie van Singer Laren is geschonken door het echtpaar Groeneveld-Woerlee. Zij verzamelden vanaf 1940 laat negentiende-eeuwse tot eigentijdse kunst. De schenking in 1993 van hun gehele collectie van ruim 200 werken aan Singer Laren omvatte ondermeer 66 etsen van Aat Veldhoen. Het is voor het eerst dat een ruime selectie uit deze etsen wordt getoond.

Nieuwe onderwerpen
Het grafisch werk van Veldhoen dateert voornamelijk uit het begin van zijn carrière, 1956-1964. In die periode etste en lithografeerde hij veel en koos daarvoor nieuwe onderwerpen zoals paringen, zwangere vrouwen, baringen, patiënten in operatiekamers en verkeersslachtoffers.

Model
Veldhoen tekent altijd naar model. Hij vond zijn figuren voor de operatiescènes en de barende vrouwen in het Wilhelmina Gasthuis in Amsterdam. Verkeersongelukken tekende hij vanuit de politieauto en voor de parende stellen had hij modellen die hij tekende en fotografeerde. Naast de vaste modellen poseerden ook zijn vrouwen en kinderen voor hem. Naakten en portretten vormen de rode draad in

Veldhoens oeuvre.

Rotaprints
In 1964 stapte Veldhoen van traditionele technieken over op rotaprint, een goedkope druktechniek voor hoge oplages. Daardoor kostten ze maar drie gulden per prent. Veldhoen wilde dat zijn werk voor iedereen bereikbaar was. De prenten werden onder andere door Robert Jasper Grootveld per bakfiets op straat aan de man gebracht. Veldhoen bedierf in zekere zin zijn eigen markt want niemand wilde daarna nog veel betalen voor zijn grafiek. Vanaf eind jaren '60 legde hij zich daarom weer toe op schilderkunst. In zijn felgekleurde doeken verwerkt hij realistische beelden maar ook fantasiefiguren. Daarnaast bleef hij tekenen en beeldhouwen.

Na de uitnodiging in 2000 om een maand lang te werken in het atelier van Rembrandt in het Rembrandthuis in Amsterdam, nam hij de etsnaald weer ter hand.

Singer Laren persbericht Aat Veldhoen ­ maart 2008

Singer Solo
De presentatie omvat een ruime keuze uit Veldhoens vroege etswerk uit de collectie van Singer Laren, aangevuld met enkele recentere werken uit zijn eigen bezit rond het thema bootvluchtelingen. Hun ellendige lot, waarbij de tragedie van enkelingen het resultaat is van wereldwijde ongelijkheid, heeft hij weergegeven in een beeldhouwwerk en een serie schilderijen. Het bronzen beeld `Bootvluchtelingen' maakte hij in de jaren '90. In 2004 nam hij het thema opnieuw op en schilderde de zes grote - bijna monochrome - doeken, die ook een uitdrukking vormen van zijn persoonlijke artistieke overlevingsdrang na zijn herseninfarct.

Animaux Galerie
Vanaf 13 april 2008 tot en met 13 mei 2008 presenteert Animaux Galerie Rotterdam De Wereld van Aat Veldhoen met niet eerder geëxposeerd werk. www.animaux.nl

Singer Solo; Aat Veldhoen, grafiek
5 april t/m 12 oktober 2008

Singer Laren
Oude Drift 1
1251 BS Laren
www.singerlaren.nl