Ingezonden persbericht


Persbericht
31 maart 2008

OSANI: nieuwe organisatie die ouders helpt de toekomst van hun kind met handicap veilig te stellen

Ouders van kinderen met een (verstandelijke) beperking kennen allemaal de angst: wat gebeurt er met mijn kind als ik er niet meer ben. Er is veel professionele zorg in Nederland, maar die kan de rol van ouders niet vervangen. Ouders bewaken de kwaliteit van zorg. Ouders voorkomen dat hun kind vereenzaamt. Ouders behartigen ook financiële belangen. Ze voorkomen bijvoorbeeld dat het inkomen van hun kind wordt verspild of ze beheren het persoonsgebonden budget. Maar als ouders wegvallen, wie neemt al die taken over?

Stichting OSANI is een nieuwe organisatie in Nederland die ouders helpt de toekomst van hun kind met een handicap veilig te stellen. OSANI bouwt op verzoek van ouders een netwerk rondom personen met een beperking die de rol van ouders overneemt. Dat netwerk blijft via OSANI een levenlang in stand.

OSANI helpt ouders ook met adviezen en begeleiding op juridisch en financieel terrein. Het gaat om vragen als: wat leg je vast in een testament; moet er een bewindvoerder, mentor of curator komen? Ouders laten steeds vaker een behoorlijke som geld na aan hun kinderen (bijvoorbeeld als het eigen huis na overlijden wordt verkocht). Voor kinderen met een verstandelijke beperking moet een speciale oplossing worden gezocht om te zorgen dat de erfenis goed wordt gebruikt in het belang van hun kind met een handicap.

Op 5 april presenteert OSANI een stappenplan voor het veilig stellen van de toekomst van kinderen met een beperking. Het stappenplan is beschreven in het boek Veilig en Vertrouwd. Op een landelijke conferentie in Austerlitz (nabij Zeist) wordt dit nieuwe boek overhandigd aan Saskia Noorman Den Uyl. Andere sprekers op de conferentie zijn Vickie Cammack en Al Etmanski. Zij zijn oprichters van Plan, een organisatie die in Canada al ruim 15 jaar ervaring heeft met het werk zoals OSANI dat in Nederland gaat doen. Plan is net als OSANI een organisatie opgericht door ouders van kinderen met een beperking. Notaris mr Michiel van Ravestyn, mr.dr. H. Blankman (Vrije Universiteit), financieel specialist R. Monteiro en orthopedagoog Anne Wibaut geven workshops.

OSANI nodigt een vertegenwoordiger van uw redactie uit aanwezig te zijn tijdens de conferentie. U treft hierna het programma aan. Journalisten zijn speciaal uitgenodigd tussen 14.00 en 15.30 een workshop bij te wonen van Cammack en Etmanski waarin zij met Nederlandse sleutelfiguren praten over een nieuwe sociale beweging die leidt tot een beter bestaan voor mensen met ernstige handicaps.

Locatie: Dorpshuis Trefpunt, Schooldwarsweg 19, 3711 BM Austerlitz

Programma:

10.00 - 10.15 Welkomstwoord door de voorzitter van OSANI, Wim van Kempen.

10.15 ­ 11.00 Landelijke presentatie van het boek "Veilig en Vertrouwd" aan Saskia Noorman-den Uyl, voormalig Tweede Kamerlid, voorzitter Raad van Toezicht Sensis, lid Raad van Toezicht ASN Bank.

11.15 ­ 12.45 Presentatie door Vicky Cammack, executive director Plan Canada en Al Etmanski, president of Plan.

14.00 ­ 15.30 Workshop ronde: Toekomstplan maken, testament, financiele regelingen, bouwen aan vriendschapsnetwerk.

15.30 ­ 17.00 Afsluitende zitting. Onder leiding van Mario Nossin praten over hoe we als beweging een goed leven voor mensen met een beperking kunnen realiseren.



Ingezonden persbericht