Ingezonden persbericht


Zuiderzeemuseum in W139 Amsterdam

Met de tentoonstelling De Branding in het Amsterdamse kunstenaarscollectief W139 hebben Zoro Feigl en Natasha Rosling een Zuiderzeemuseum op locatie gecreëerd. De installatie van gebruiksvoorwerpen, kunstobjecten en machines uit de collectie van het Zuiderzeemuseum is een kunstwerk met een eigentijdse visie op ambacht en water. Met deze tentoonstelling bevordert het Zuiderzeemuseum verder de mobiliteit van zijn collectie. De Branding is van 5 april tot en met 4 mei 2008 te zien bij W139 in de Warmoesstraat 139 in Amsterdam.

In de achterzaal van W139 hangt een enorme draaiende vrucht van twee houten schepen met een sterke lamp daartussen, die als een vuurtoren de ruimte verlicht. De lamp hangt boven een zee van radiaal golvende scheepstouwen. In de tussenruimte staat een groep kompassen, waarvan de naalden door een sterke draaiende magneet worden aangetrokken en allemaal dezelfde rondjes draaien. In de voorzaal is het alsof een vloedgolf zich heeft teruggetrokken en een jutterparadijs heeft achtergelaten: golvende tegels, gapers en boegbeelden, geschilderde zeegezichten, leren lieslaarzen, boeien, lampen en fuiken.

Zoro Feigl maakt een film over de installatie en de kracht van de golven. Deze film is vanaf 5 juni 2008 te zien in het museumpark van het Zuiderzeemuseum.

De Branding: een amuse op de jubileummanifestatie
Het Zuiderzeemuseum viert zijn zestigjarige bestaan met een opmerkelijke jubileummanifestatie. Alle onderdelen van het uitgebreide en verrassende programma illustreren de nieuwe koers van het museum.

Het Zuiderzeemuseum slaat een andere weg in. Het statische, op het verleden gerichte museum maakt plaats voor een dynamische en publieksgerichte museale ervaring. Het vernieuwde museum legt verbanden, zoekt de wereld op en toont Nederland in al zijn facetten: kunst, cultuur, ontwerp, erfgoed, design en geschiedenis. Een groot aantal gerenommeerde Nederlandse en internationale kunstenaars, ontwerpers en gastconservatoren zet het jubileum luister bij met een tentoonstelling, installatie, kunstwerk of activiteit. Dit zijn onder meer Studio Job, Atelier van Lieshout, Hugo Kaagman, Keso Dekker, Koninklijke Tichelaar, Dick Hauser, Martin Bril, Gross. Max. en Piet Oudolf. De manifestatie is vanaf 5 juni 2008 in het museum, museumpark en natuurgebied van het Zuiderzeemuseum.

Kijk voor het volledige jubileumprogramma op www.zuiderzeemuseum.nl/jubileum.