Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

MATHIEU KLEYEBE ABONNENC
in samenwerking met Marion Mahu

a prey made of space and shadow
5 april tm 17 mei 2008

Mathieu Kleyebe Abonnenc (Parijs, Frans Guyana, 1977) laat in deze tentoonstelling een tiental foto's zien van delen uit het tropisch woud van het Duivelseiland bij Frans Guyana. Foto's in de nacht waar een lamp een detail oplicht of ondefineerbare plekken in het woud zichtbaar maakt.
Niemandsland, ofwel om de titel van de foto's te gebruiken Terra Nullius. Deze titel verwijst tevens naar koloniale tijden waarin het door Europese machten legaal geacht werd "ongecultiveerd land " toe te eigenen.

De werken van Mathieu Kleyebe Abonnenc gaan over het laten zien en weglaten, het zichtbare en het onzichtbare. Hij is gefascineerd door de manieren waarop politieke of historische gebeurtenissen werkelijkheid worden, hoe ze als beelden in ons geheugen gegrifd raken. Dat ze in wezen gefictionaliseerd worden door foto's of film, die na verloop van tijd de werkelijke gebeurtenis geheel vervangen. Door middel van zijn foto's en films wil Mathieu Kleyebe Abonnenc op basis van 'geërfde' beelden uit zijn persoonlijke geschiedenis, het collectief geheugen en de werkelijkhijd, 'open' ruimtes creëren.

De vloer van de galerie is bedekt met verbrande houten platen die in een rythmisch grid als tegels gelegd zijn. Ze herinneren aan het gebruik in Guyana het land te verbranden om de grond vruchtbaar te maken. Maar tegelijkertijd zijn ze ook weerspiegelingen van de foto's zelf, of filmschermen waarop nog geen projectie is.
De tentoonstelling gaat gepaard met een geluidsinstallatie van een groep jagers die zich een weg banen in de nacht van het tropisch woud, die gras verpletten, af en toe iets roepen.
A prey made of space and shadow, dat zijn de beelden maar ook wij.

Ander werk van de kunstenaar is momenteel te zien in de tentoonstelling:
Terra Nullius, Maison d'art Bernard Anthonioz, te Nogent-sur-Marne in het kader van Jeu de Paume hors les murs.



Ingezonden persbericht