NCRV

NCRV Dokument De wereld van Berber

NCRV Dokument op Wereldgezondheidsdag over leven in het verleden

Maandag 7 april 2008

22.50 uur, Nederland 2

In ons land wonen ruim 250.000 mensen die lijden aan een vorm van dementie. 65% woont thuis, al dan niet ondersteund door mantelzorgers, vrijwilligers of professionele hulpverleners. Op maandag 7 april, Wereldgezondheidsdag, zendt NCRV Dokument De wereld van Berber uit, een ontroerende film van Hans Wynants over twee vrouwen, moeder en dochter, op een afgelegen boerderij in Friesland. Moeder Berber is dementerend en leeft in het verleden. Dochter Hinke verzorgt haar, tegen de wil in van familie en hulpverleners.

Berberâs lust en haar leven is de boerderij, ze was altijd te vinden te midden van haar schapen. Maar haar gezondheid gaat achteruit, en de wereld van Berber wordt kleiner. Aanvankelijk bestaat die nog uit vergezichten en passerende boten. Maar naarmate Berber achteruit gaat, beperkt haar belevingswereld zich tot de tafel waaraan ze zit en tenslotte het bed. Soms lijkt de mist in haar geest op te trekken. Zoals wanneer Hinke fragmenten voorleest uit de door Berber geschreven brieven uit de jaren vijftig. Verwondering en herkenning. De camera registreert ook dat de werkelijkheid van toen en de situatie op de boerderij nu niet zoveel verschillen. Hinke zorgt er voor dat er in huis niets verandert, het zou haar moeder nodeloos verontrusten.

Hinke studeerde in Delft, was ooit actief in de milieubeweging, maar bleef met haar idealen achter toen de actiegroep waartoe ze behoorde uiteen viel. De toenemende hulpbehoevendheid van haar moeder geeft haar een nieuw levensperspectief. Ze besluit de verzorging van haar moeder op zich te nemen. Haar keuze om op de boerderij te gaan wonen is ook een strijd tegen de eenzaamheid. Moeder Berber geeft haar het motief alles te laten zoals het is.

De wijze waarop de dochter moeder verzorgt is niet onomstreden. De familie spreekt er schande van, maar Hinke gunt haar moeder een levenseinde op de plek waar ze altijd gewoond heeft. De vraag is waarom moeder niet in het verpleeghuis wordt opgenomen. Moeder Berber geeft daar zelf antwoord op: âik ben hier geboren, ik hoor hier thuis.â Hinke ziet dat haar moeder op de boerderij gelukkig is en is bereid om zolang het nog gaat haar moeder te blijven verzorgen. Maar het werk op het land is zwaar, en de verzorging van Berber vergt steeds meer van haar krachten. Hoe lang houdt Hinke dit vol?

Regie Hans Wynants

Camera Gerald van Bronkhorst

Montage Jan Langeveld

Eindredactie NCRV Jelle Peter de Ruiter.