Technische Universiteit Delft

Virtual reality
door M&C

Promotie van dhr. E.G.G. Verdaasdonk: "Virtual reality training and equipment handling in laparoscopic surgery"

07 april 2008 | 15:00 uur
plaats: Aula TU Delft

De heer Drs. E.G.G. Verdaasdonk | doctorandus in de geneeskunde, Nederland
promotor | Prof.dr. J. Dankelman (3mE)
toeg.prom | Dr. L.P.S. Stassen (UHD-3mE)

Virtual reality training and equipment handling in laparoscopic surgery
Laparoscopische chirurgie of minimaal invasieve chirurgie van is één van de belangrijkste chirurgische innovaties van de 20ste eeuw. Ondanks de voordelen voor de patiënt, zoals verminderde pijn, verminderd het ziekenhuisverblijf en snellere terugkeer naar normale activiteiten, zijn er ook nadelen. Het uitvoeren van laparoscopische chirurgie vereist specifieke psychomotorische vaardigheden en langdurige training. Chirurgische opleiders hebben zich gerealiseerd dat het leren van die vaardigheden buiten de operatiekamer dient te geschieden alvorens men patiënten opereert. Het gebruik van simulatoren, vooral virtual reality (VR) simulatoren, is een aantrekkelijke oplossing het probleem. Echter, de trainingseffecten van VR simulatoren worden nog niet volledig begrepen en het is onduidelijk hoe simulatoren ingezet dienen te worden in de opleiding tot chirurg. Voorafgaand aan integratie van VR simulatoren in het chirurgische curriculum is validatie nodig.

Het eerste deel van het proefschrift concentreert zich op de validatie van een nieuwe VR simulator voor de opleiding van laparoscopische vaardigheden, de SIMENDO. Tevens worden strategieën aangedragen om deze simulator effectief in het curriculum te implementeren.

Naast de noodzaak voor het trainen van specifieke psychomotorische vaardigheden heeft het gebruik van laparoscopische apparatuur de operatiekamer complexer gemaakt en nieuwe risico's voor de veiligheid van de patiënten geïntroduceerd. Het tweede deel van dit proefschrift onderzoekt problemen met laparoscopische apparatuur. Voorts wordt het effect van checklisten onderzocht om fouten met de apparatuur te voorkomen en de veiligheid in de operatiekamer te verbeteren.

Meer informatie?
Voor inzage in proefschriften van de promovendi kunt kijken in de TU Delft Repository op: repository.tudelft.nl. TU Delft Repository is de digitale vindplaats van openbare publicaties van de TU Delft. Proefschriften zullen binnen een paar weken na de desbetreffende promotie in de Repository te vinden zijn.

Laatst gewijzigd: 25 maart 2008