Technische Universiteit Delft

Filtering
door M&C

Promotie van dhr. J. Wang: "Relevance Models for Collaborative Filtering"

07 april 2008 | 12:30 uur
plaats: Aula TU Delft

De heer J. Wang | Master of Science, Singapore
promotor | Prof.dr.ir. M.J.T. Reinders (EWI)
toeg.prom | Dr.ir. A.P. de Vries (UHD-EWI)

Relevance Models for Collaborative Filtering
Collaborative filtering is een bekende techniek om de interesses van een gebruiker te voorspellen aan de hand van gegevens over de voorkeuren van een grote groep gebruikers. De relatie tussen collaborative filtering en de algemeen geaccepteerde theorie voor information retrieval is echter grotendeels onbekend. Dit onderzoek toont aan dat information retrieval modellen een grote bijdrage kunnen leveren aan de ontwikkeling van collaborative filtering. Het introduceert het begrip relevantie in collaborative filtering, en ontwikkelt vervolgens een reeks modellen voor dit relevantiebegrip. Naast gebruikersprofielen gebaseerd op expliciete voorkeursinformatie, verkregen door gebruikers te vragen objecten te beoordelen, kunnen deze modellen ook gebruik maken van impliciete indicatoren van relevantie op basis van waarnemingen over de interactie van gebruikers met objecten. Behalve theoretische inzichten, wijzen de experimentele resultaten uit dat deze modellen de gebruikersinteresse nauwkeuriger voorspellen, alsmede relevantere
objecten aanbevelen. Bovendien blijkt uit de afleidingen in het onderzoek dat collaborative filtering met information retrieval theorie niet slechts een mooie metafoor is. De reeds bekende gebruikers- en objectbenaderingen van collaborative filtering blijken slechts een deel van het robleem te beschrijven, terwijl een verenigde kijk op beide deelbenaderingen een beter inzicht geeft in hun relatieve belang en hoe retrieval kan profiteren van hun combinatie.

Meer informatie?
Voor inzage in proefschriften van de promovendi kunt kijken in de TU Delft Repository op: repository.tudelft.nl. TU Delft Repository is de digitale vindplaats van openbare publicaties van de TU Delft. Proefschriften zullen binnen een paar weken na de desbetreffende promotie in de Repository te vinden zijn.

Laatst gewijzigd: 27 maart 2008