Gemeente Valkenswaard

Gezondheid

Week van de Gezondheid

Van maandag 7 tot en met zondag 13 april is de Week van de Gezondheid. Tijdens deze week besteedt de openbare bibliotheek aan de Hofnar in Valkenswaard weer aandacht aan het thema 'Alcohol en opvoeding'.

Er zijn diverse activiteiten rond het thema 'Alcohol en opvoeding' georganiseerd door de bibliotheek. Er is in die week een presentatie te bekijken over het thema. En theatergroep Helder geeft op donderdagavond een voorstelling over alcohol en opvoeding voor jongeren en ouders. Bovendien gaat de bibliotheek een gedeelte van het informatiepunt beschikbaar stellen voor de website www.slogan.nu. Dit is een informatieve website voor en door jongeren uit Valkenswaard over alcohol en drugs. Op de interactieve website krijgen jongeren niet alleen informatie over alcohol en drugs. Ze kunnen er ook hun verhaal kwijt, hun mening geven en nog veel meer. Een redactie bestaande uit jongeren, ervaringsdeskundigen en een professionele webdesigner zijn verantwoordelijk voor de inhoud en de vormgeving van www.slogan.nu.

Project 'Alcohol, drugs en jongeren'
De lancering van de website is een initiatief van de projectgroep 'Alcohol, drugs en jongeren' van de gemeente Valkenswaard. Samen met onder andere de politie, Novadic-Kentron, de GGD, Horeca Nederland, Imagestudio Eye-catcher en The Right Choice (TRC) Nederland wil zij het zorgwekkende alchohol- en drugsgebruik in Valkenswaard onder jongeren aanpakken.

Waarom het thema 'alcohol en opvoeding' in de week van de gezondheid? Het alcoholgebruik onder jongeren in de regio Zuidoost Brabant is de afgelopen jaren fors toegenomen. Jongeren drinken op steeds jongere leeftijd en drinken ook steeds vaker. Het toenemende alcoholgebruik is vooral zichtbaar onder meisjes. De gemiddelde startleeftijd voor alcohol is ongeveer 12 jaar. Kinderen en jongeren onder de 16 jaar zijn extra gevoelig voor alcohol, omdat hun lichaam nog volop in ontwikkeling is. Kinderen die op jonge leeftijd alcohol mogen drinken van hun ouders, hebben meer kans op een drankprobleem op latere leeftijd. Bovendien blijven delen van de hersenen die van belang zijn voor o.a. het leren kleiner bij jongeren die overmatig drinken, dan bij jongeren die niet of nauwelijks drinken. Daarom is het belangrijk dat kinderen tot hun 16e jaar geen alcohol drinken.

Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Rita Bemelmans van bibliotheek De Kempen, vestiging Valkenswaard, telefoon 2012504