Gemeente Geldermalsen

AVRI bedankt burgers met gratis compost

31 maart 2008 - In de periode van maandag 7 april tot en met zaterdag 12 april kunnen inwoners van regio Rivierenland gratis compost halen bij de AVRI-milieustraten in Culemborg, Geldermalsen, Zaltbommel en Tiel.

Met deze actie wil Afvalverwijdering Rivierenland (AVRI) burgers bedanken voor hun inspanning om groente-, fruit- en tuinafval (gft) en snoeiafval gescheiden aan te bieden: ze krijgen het ingezamelde groenafval terug in de vorm van waardevolle compost voor in hun eigen tuin.

Wegens groot succes herhaald
De compostactie, die AVRI sinds 2004 jaarlijks organiseert, valt altijd in goede aarde. Afgelopen jaar hebben ruim 2500 burgers interesse getoond en in totaal meer dan een miljoen kilo compost afgehaald. Vanwege het grote succes in voorgaande jaren heeft AVRI besloten de compostactie ook dit jaar weer te organiseren en verwacht opnieuw grote belangstelling. AVRI sluit met deze meerdaagse actie aan bij de Landelijke Compost Dag die op 12 april a.s. plaatsvindt.

Deelname met compostbon
Inwoners van regio Rivierenland kunnen gratis drie zakken van 30 liter compost afhalen tegen inlevering van de compostbon, die AVRI eind maart via de nieuwsbrief Afval & Zo verspreidt. Neem deze bon mee! Ook als gft-afval in uw wijk, straat of flat niet gescheiden wordt ingezameld, kunt u toch gratis compost afhalen. Tijdens de actieperiode geldt dagelijks op=op!
Tot vorig jaar kon men zelf losse compost scheppen. Dit jaar verstrekt AVRI compost in zakken. De reden is dat AVRI hiermee lange wachttijden op de milieustraten (voor zowel composthalers als andere bezoekers) wil voorkomen. De hoeveelheid die men nu mag meenemen is minder dan vorig jaar. Daar staat tegenover dat de compost nu veel makkelijker te vervoeren is voor mensen die niet over een aanhanger beschikken. AVRI kan zo meer mensen van dienst zijn. De hoeveelheid compost is voldoende voor het onderhoud van een gemiddelde achtertuin. Bij het afhalen krijgt u een folder mee met informatie over het gebruik.

Uitgiftepunten compost
Compost is af te halen op de AVRI-milieustraten in Culemborg (Randweg 7), Geldermalsen, (Meersteeg 17) en Tiel (de Riemsdijk 10) en Zaltbommel (Dwarsweg 26). De milieustraten zijn geopend op werkdagen van 07.30 tot 16.30 uur en op zaterdag van 08.00 tot 15.30 uur. Vanwege de verwachte drukte, wordt inwoners aangeraden op doordeweekse dagen te komen om lange wachttijden te vermijden. De milieustraten zijn alleen toegankelijk voor personenautos en busjes (met aanhanger). Andere voertuigen zoals vrachtwagens en tractoren zijn niet toegestaan.

Composteren beter voor het milieu
Het omzetten van gft-afval en snoeiafval in compost is goed voor het milieu. Er hoeft minder restafval verbrand te worden. Dat helpt om opwarming van de aarde (en daarmee het broeikaseffect) te verminderen. Ook gaat het verschraling van de bodem tegen. Bovendien is composteren een relatief goedkope manier van afvalverwerking.

Kleigrond
De grond in Rivierenland bestaat voor een groot deel uit kleigrond. Deze grond houdt veel vocht vast en is heel compact. In natte tijden ontstaat dan al snel het probleem dat er teveel water op de tuin blijft staan. Compost zorgt ervoor dat uw grond wat luchtiger van structuur wordt. De afwatering verbetert daardoor aanzienlijk.

Kijk ook op de website van de AVRI