Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen

01-04-2008

Descartes-Huygensprijs voor Nederlandse historicus Pim den Boer en Franse filosofe Catherine Secretan

Aan de Française Catherine Secretan en de Nederlander Pim den Boer is dit jaar de Descartes-Huygensprijs (23.000 euro) toegekend. Den Boer en Secretan krijgen de prijs op maandag 7 april in het bijzijn van de Nederlandse ambassadeur uitgereikt in het L'Institut de France te Parijs.
Pim den Boer (1950) is voorzitter van de leerstoelgroep Cultuurgeschiedenis van Europa van de Universiteit van Amsterdam. Den Boer studeerde geschiedenis in Leiden en Parijs en promoveerde op een onderzoek naar de professionalisering van de geschiedenisbeoefening in Frankrijk. Met de toekenning van de Descartes-Huygensprijs zal Pim den Boer de samenwerking met het Instituut voor geschiedenis van klassieke filosofie in Lyon verder uitbreiden. Deze samenwerking betreft in het bijzonder een onderzoek naar de rol van Adriaen Koerbagh bij de ontwikkeling van atheïsme en het spinozisme in Europa.

Catherine Secretan (1950) is directeur onderzoek van het Institut Claude Longeon: Insititut d'Histoire de la pensée classique de l'Humanisme aux Lumieres, CNRS. Secretan heeft veel samengewerkt met Nederlandse onderzoekers op het gebied van de politieke filosofie en ideeëngeschiedenis. Met de toekenning van de Descartes-Huygensprijs zal Secretan onder meer een tijd onderzoek doen in Nederlandse bibliotheken en archieven en de banden met haar Nederlandse collega's versterken.

De Descartes-Huygensprijs is ingesteld door de Franse en Nederlandse regeringen en wordt sinds 1995 toegekend aan wetenschappelijke onderzoekers voor hun excellente onderzoek en hun bijdrage aan de Nederlands-Franse samenwerking. De prijs is bestemd voor een verblijf als gastonderzoeker in Nederland, respectievelijk in Frankrijk. De KNAW kiest de Franse kandidaat en de Académie des sciences, of de Académie des sciences morales et politiques wanneer het de geestes- en sociale wetenschappen betreft, kiest de Nederlandse kandidaat.

KNAW, Het Trippenhuis, Kloveniersburgwal 29, Amsterdam. Postbus 19121, 1000 GC Amsterdam.
Afdeling Communicatie tel. 020-5510733, fax 020-6204941. communicatie@bureau.knaw.nl